‘Russen bombardeerden expres ziekenhuizen Syrië’

Russische vliegtuigen hebben in de maanden voor het huidige staakt-het-vuren in Syrië van kracht werd met opzet ziekenhuizen en medische faciliteiten gebombardeerd. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport. Amnesty vergaarde overtuigende bewijzen dat de Russen alleen al in de noordelijke provincie Aleppo in de afgelopen twaalf weken zeker zes ziekenhuizen en klinieken hebben aangevallen. Daarbij kwamen drie burgers, onder wie een medisch staflid, om en vielen 44 gewonden. „Wat echt schandelijk is, is dat het wegvagen van ziekenhuizen deel van hun militaire strategie lijkt te zijn geworden”, aldus Tirana Hassan, directeur voor crisissituaties van Amnesty.

De Amerikaanse generaal Philip Breedlove, bevelhebber van de NAVO, heeft intussen woensdag bij een hoorzitting in Washington Rusland ervan beschuldigd bewust burgers te bombarderen om de emigratie uit Syrië naar Europa te bevorderen met het doel Europa te verzwakken.

Naar aanleiding van bombardementen op ziekenhuizen in Syrië en elders bereiden vijf lidstaten van de Veiligheidsraad van de VN een resolutie voor die een einde eist aan zulke acties omdat die strijdig zijn met het internationaal recht. (NRC)