Aantal patentaanvragen uit China en VS fors gestegen

Bedrijven en uitvinders vroegen vorig jaar in Europa 160.000 patenten aan om hun vondsten te beschermen.

Het aantal patentaanvragen door bedrijven en uitvinders bij het Europees Octrooibureau (EOB) is vorig jaar met bijna 5 procent gestegen tot 160.000, met name door buitenlandse aanvragen uit China en de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het EOB donderdagochtend heeft bekendgemaakt. Het aantal aanvragen uit China steeg ruim 22 procent en uit de VS ruim 16 procent. De aanvragen uit Europese landen bleven vrijwel gelijk, met 0,7 procent groei.

Het EOB heeft vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland (Rijswijk). Er werken 7.000 mensen. Het bureau controleert octrooiaanvragen van bedrijven en uitvinders en verleent patenten die in Europa geldig zijn.

De meeste aanvragen bij het octrooibureau kwamen vorig jaar uit de Verenigde Staten (27 procent), Duitsland (16 procent), Japan (13 procent) en Frankrijk (7 procent). Nederland en Zwitserland delen een vijfde plaats met 4 procent. In beide landen worden per hoofd van de bevolking wel de meeste octrooiaanvragen gedaan.

Het economisch herstel in Nederland vertaalde zich in meer octrooiaanvragen. Het aantal aanvragen steeg vorig jaar met 3,3 procent tot 7.100: de sterkste groei in de afgelopen zeven jaar. Tegelijkertijd steeg het aantal verleende octrooien in Nederland met ruim 17 procent tot 2.000, het hoogste aantal in tien jaar.

Philips heeft vorig jaar wereldwijd de meeste octrooiaanvragen ingediend bij het EOB (2.400). Philips liet Samsung achter zich, dat sinds 2012 de ranglijst heeft aangevoerd.

EOB-president Benoît Battistelli noemt de groei van het aantal aanvragen van buiten Europa in een persbericht „indrukwekkend”. De lichte groei van 0,7 procent van Europese aanvragen noemt hij „duidelijk positief”. „Dit onderstreept het innovatieve vermogen van de Europese economie.”

Battistelli is geregeld in het nieuws door het slepende conflict met vakbond SUEPO. Vorige week lekte uit dat Battistelli in conflict is gekomen met de beheersraad, het hoogste orgaan van het octrooibureau. De beheersraad wil een onderzoek naar strafmaatregelen die Battistelli tegen vakbondsleiders heeft genomen.