Aantal daklozen groeit rap

Het aantal daklozen met een niet-westerse herkomst is sinds 2009 verdubbeld. Daklozen die illegaal in Nederland verblijven werden niet meegeteld.

Een verkoper van de daklozenkrant bij een supermarkt in Almere.
Een verkoper van de daklozenkrant bij een supermarkt in Almere. ANP / Robin Utrecht

Zo’n 31.000 mensen hadden vorig jaar geen vaste woonplek. Dat zijn er 13.000 meer dan in 2009, een stijging van 74 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdagochtend. Vooral opvallend is de snelle stijging van het aantal daklozen van niet-westerse herkomst, dat is sinds 2009 verdubbeld.

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van de snelle toename van daklozen, maar deze zou verband kunnen houden met de economische crisis. Het aantal daklozen steeg het sterkst in 2009 en 2010, in de eerste jaren van de malaise.

Net als in de voorgaande jaren zijn daklozen vooral mannen. Bijna een op de vijf daklozen (5,7 duizend) was een vrouw. Dit aandeel is over de jaren stabiel gebleven.

43 procent niet-westers

43 procent van de daklozen in 2015 had een niet-westerse herkomst, 13.000 mensen in totaal. In 2009 waren dat er nog bijna 6,5 duizend. Van alle dakloze vrouwen in 2015 was 36 procent van niet-westerse herkomst. Onder de dakloze mannen ligt dit percentage wat hoger, van hen was 44 procent niet-westers van origine.

Daklozen met een niet-westerse herkomst zijn eerder geneigd om in een van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ) te verblijven, becijferde het CBS. Ook is deze groep over het algemeen jonger. Een derde van het aantal daklozen van niet-westerse herkomst was jonger dan dertig jaar.

De resultaten van het onderzoek van het CBS zijn exclusief de mensen die illegaal in Nederland verblijven én dakloos zijn.