Situatie in Zuid-Soedan, ‘catastrofaal’, zeggen VN

Bij de burgeroorlog in Zuid-Soedan zijn de afgelopen twee jaar 50.000 mensen om het leven gekomen, en „misschien nog meer”. Dat heeft een hoge VN-functionaris woensdag in New York gezegd. „We zijn de tel kwijt geraakt”, zei Hervé Ladsous, ondersecretaris-generaal van de VN voor vredesmissies. Onder grote buitenlandse druk hebben president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar onlangs een vredesakkoord gesloten. Maar in kringen van de VN wordt sterk betwijfeld of beide rivalen werkelijk van plan zijn de wapens te laten rusten en aan de wederopbouw te beginnen. Volgens Ladsous is de economische en humanitaire situatie in Zuid-Soedan „catastrofaal” en verslechtert de toestand alleen maar. Ongeveer 2,2 miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven en er dreigt hongersnood. (NRC)