Zo ziet de optimale werkplek eruit

Werknemers die tevreden zijn over hun omgeving, voelen zich het meest betrokken bij hun werk. In Nederland valt er nog winst te behalen.

Interieur van het nieuwe kantoor van Akzo Nobel aan de Zuidas in Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal
Interieur van het nieuwe kantoor van Akzo Nobel aan de Zuidas in Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal

Geweldige collega’s, een capabele baas, goede arbeidsvoorwaarden, veel uitdaging – allemaal redenen om je dagelijks vol enthousiasme naar kantoor te begeven. Maar een fijne werkplek is minstens zo belangrijk, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Steelcase, een Amerikaanse fabrikant van kantoormeubilair. Werknemers die tevreden zijn over hun werkomgeving, voelen zich het meest betrokken bij hun werk. Omgekeerd zijn werknemers die ontevreden zijn, ook het minst betrokken.

De Nederlandse werkomgeving komt uit het onderzoek (waarvoor ruim 12.000 werknemers in zeventien landen werden ondervraagd) naar voren als een van de meest progressieve ter wereld. Nederland kent de meeste flexplekken en gedeelde open kantoren.
 Ook gebruiken Nederlanders meer mobiele technologie dan gemiddeld en heeft een groot aantal Nederlanders  de mogelijkheid het kantoormeubilair aan te passen.

Toch zijn Nederlanders niet uitgesproken positief over hun werkplek. Slechts 7 procent zegt zich zeer tevreden en sterk betrokken te voelen. Een matige score: wereldwijd ligt het gemiddelde op 13 procent.
 


Hoe komt dat? Volgens Paul Zuidema van Steelcase spelen culturele normen een rol:

Nederlandse werknemers hebben hogere verwachtingen dan bijvoorbeeld uit opkomende economieën als India. 

Een belangrijke factor is volgens Zuidema de controle die mensen op hun werkplek ervaren. „Werknemers met de hoogste mate van betrokkenheid en tevredenheid zijn de mensen die iets te zeggen hebben over waar en hoe ze werken. Deze groep beschikt zowel over ruimtes waar ze zich goed en makkelijk kunnen concentreren, als over ruimtes waar ze alleen en met collega’s kunnen werken.”

De omgeving heeft invloed op de manier waarop mensen denken, zich voelen en presteren in hun werk, aldus Zuidema.

Naast basisfactoren als licht, geluid en temperatuur moet de werkplek daarom een omgeving zijn waarin mensen zich vrij voelen om kennis en vragen te delen, en waar een optimistische sfeer hangt. „Als je de hele dag op een plek achter een vaste computer zit, kan dat leiden tot een isolement. En in een zaaltje met een grote, statische vergadertafel in het midden functioneert een projectteam heel anders dan in een ruimte waarin zij kunnen rondlopen en Post-its kunnen plakken. Zoals Winston Churchill al zei: ‘First we shape our buildings, thereafter they shape us.”