Winst Eneco stijgt met 2 miljoen

ANP / Lex van Lieshout

Energiebedrijf Eneco behaalde het afgelopen jaar een nettowinst van 208 miljoen euro, twee miljoen hoger dan het jaar daarvoor. Dat staat in de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van Eneco.

Volgens het bedrijf komt de winst van de uitbreiding van windparken en de verkoop van meer gas. Ook waaide het harder, waardoor meer stroom kon worden opgewekt met eigen windmolens. Daarnaast was het, ondanks de extreem zachte wintermaanden november en december, in 2015 gemiddeld iets kouder dan in 2014. Dit kwam het gasverbruik weer ten goede. Eneco spreekt over “bevredigende financiële resultaten”.

De omzet daalde met 6,7 procent tot 4,28 miljard euro. Dat heeft te maken met de lagere energieprijzen. Ook waren klanten gemiddeld genomen zuiniger met elektriciteit - iets wat overigens door Eneco zelf wordt aangemoedigd. De slimme energiemeter die Eneco-dochter Quby ontwikkelde hangt inmiddels in 225.000 huiskamers.

In 2015 wist Eneco de kosten met 7 procent terug te dringen. De marktomstandigheden zullen voorlopig nog wel moeilijk blijven, verwacht Eneco. Het bedrijf wil nog geen uitspraken doen over de verwachte resultaten van 2016.

    • Jonas Kooyman