Wie mag er naar Nieuwsuur?

Afspraken maken met je collega-politici – het blijft opletten.

Het is politiek met een kleine p

En de sfeer wás zo goed. Afgelopen weekend bezocht een groepje van acht Tweede Kamerleden, coalitie en oppositie, Macedonië en Griekenland. Ze gingen naar vluchtelingenkampen en praatten met betrokken partijen. Vóór vertrek spraken ze onder voorzitterschap van delegatieleider Malik Azmani (VVD) af dat ze terughoudend zouden zijn met mediaoptredens. Verzoeken van cameraploegen om mee te gaan wezen ze af. Verder: voorzichtig zijn met foto’s van vluchtelingen online zetten, geen getwitter over elkaars emoties of impulsieve opmerkingen en geen al te politieke conclusies ventileren. Dat ging goed. Tot, een half uurtje voordat ze op maandag op het vliegtuig terug stapten, Malik Azmani zei: Ik zit straks in Nieuwsuur over ons werkbezoek. En, al zei hij dat er niet duidelijk bij, Attje Kuiken van de PvdA ging mee.

Het is toch weer ieder voor zich

Opgetrokken wenkbrauwen en narrige reacties waren het gevolg. Want ja, op zich hadden de Kamerleden afgesproken dat iedereen ná het werkbezoek weer naar hartelust politiek mocht bedrijven en met journalisten kon praten. Maar VVD en PvdA hadden natuurlijk al vóór het bezoek overleg gehad met Nieuwsuur. Het werkbezoek begon donderdag, en vrijdag kregen beide partijen bevestigd: wij willen Azmani en Kuiken graag samen in de uitzending. Ja hallo, had dát even gezegd, zegt Sharon Gesthuizen (SP). „Ik voel me een beetje gepakt dat ik het pas achteraf hoorde. Voortaan bind ik me niet meer aan dit soort afspraken.”

Maar de wereld staat in brand

Ja, zegt Kees Verhoeven (D66), al wil hij niet al te moeilijk doen, „als ik dit had geweten, had ik ook fanatieker getwitterd”. Verhoeven vindt het slordig dat Azmani als delegatieleider de rest opriep terughoudend te zijn en tegelijk als asielwoordvoerder op tv was uitgenodigd. „Delegatieleider Azmani heeft hier iets uit te leggen over woordvoerder Azmani. Daar trekken we hem zeker nog over aan zijn jasje.”

Bij de VVD kunnen ze het amper geloven: er is een vluchtelingencrisis bezig en andere partijen maken híér een probleem van? Azmani heeft zich het hele werkbezoek koest gehouden, verdedigt zijn woordvoerder hem. Zoals was afgesproken.