Wat is Schengen ook alweer?

De Europese Commissie gaat nu zélf aan het Verdrag van Schengen morrelen. Maar wat is dat verdrag ook al weer?

Foto AFP/Aris Messinis

Het Verdrag van Schengen, dat in 1985 werd afgesloten in de gelijknamige plaats in Luxemburg, garandeert een vrij verkeer van personen. Initieel gold deze overeenkomst alleen voor België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Later werd dat verder uitgebreid met nieuwe verdragen. Tegenwoordig telt de Schengenzone 26 landen, waaronder ook vier landen die niet tot de EU behoren: IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

Deze landen hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over het visum- en asielbeleid en samenwerking tussen politie en justitie binnen het Schengengrondgebied. Burgers uit een Schengenland hebben geen visum nodig om binnen dit grondgebied te reizen. Groot-Brittannië en Ierland behoren hier niet toe; zij willen hun eigen grenscontrole handhaven.

Beweeg over de kaart voor meer informatie