Wat dieren wèl kunnen

In animatiefilm ‘Zootropolis’ trekken roofdier en prooi vrolijk samen op. Maar Jason Bateman is even klaar met de geëngageerde moraal van de film.

Foto AP

Animatiefilm Zootropolis heeft een Boodschap: onze onderlinge overeenkomsten zijn belangrijker dan de verschillen. In de multiculturele dierenstad Zootropolis beseft iedereen uiteindelijk dat diversiteit echt heel goed is. Roofdier en prooi kunnen best samenleven. Waarom zouden blank en zwart, jood en moslim het dan niet kunnen? Het scenario werd jaren geleden al geschreven, maar in het tijdperk van Donald Trump en #OscarsSoWhite is de tijding extra relevant. Presidentskandidaat Trump boekt succes met een agressieve verdeel-en-heerscampagne, terwijl Hollywood kampt met een lelieblank imago.

Het lijkt een geschikt moment voor de stemacteurs uit Zootropolis om de boodschap van respect aan de man te brengen. Maar Jason Bateman (47), die sluwe vos Nick een stem gaf. Maar Bateman ontwijkt de actualiteit. „Ik weet het niet, al dat diversiteitsgedoe. Ik ben er niet intelligent genoeg voor, hoor. Ik doe mijn werk en ga dan weer naar vrouw en kinderen.”

Voor een progressieve acteur die optreedt in indy-films als Juno is het niet wat je noemt een dappere opstelling. Wellicht lijdt hij nog onder zijn pontificale weigering om vorig jaar bij de Oscars te klappen voor de patriottische schietfilm American Sniper. Bateman kreeg er nadien van langs op sociale media.

De stem van konijn-agent Judy Hopps komt van Ginnifer Goodwin (37). Zij durft wel. Filmstudio Disney „toont ballen”, vindt Goodwin, „door een lieve actiekomedie op de harde realiteit te baseren.”

„Het maakt niet uit wat voor beest je bent, verandering begint bij jezelf”, zegt konijn Judy in de film. Ginnifer Goodwin is trots op het gekleurde ensemble met bijdragen van Idris Elba en zangeres Shakira. En als jonge moeder hoopt ze dat kinderen én ouders aan het denken worden gezet. Sterker, Goodwin zou wensen dat Donald Trump zijn aanhangers trakteert op een screening van Zootropolis, zoals hij eerder het oorlogsrelaas 13 Hours toonde.