Rutte blijft voor Nederland bij prognose van 58.000 asielzoekers in 2016

Het kabinet blijft ervan uitgaan dat dit jaar maximaal 58.000 asielzoekers naar Nederland komen. Dat zei premier Rutte (VVD) dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. „Ook het aantal van 58.000 is natuurlijk nog aan de zeer forse kant”, zei Rutte.

Maandag meldden NRC en Reporter Radio dat ambtenaren uitgaan van de komst van 93.600 asielzoekers.

Rutte voerde dinsdag grotendeels dezelfde verdediging als een maand geleden. Toen had Nieuwsuur onthuld dat ambtenaren rekening houden met de komst van 93.600 asielzoekers. Rutte zei half februari in een Kamerdebat dat dit hoge aantal verwacht wordt bij „ongewijzigd beleid”. Maar er worden maatregelen genomen, zei Rutte. Hij verwacht dat Europese afspraken met Turkije zullen leiden tot lagere cijfers.

Gelijktijdig met dit debat, op 11 februari, was er een ambtelijk asieloverleg, schreef NRC maandag. Daar zei de hoogst verantwoordelijke asielambtenaar dat in afspraken met provincies en gemeenten „wordt uitgegaan van 94.000”.

Volgens Rutte krijgen asielorganisaties „zekerheidshalve” de gelegenheid om „zich voor te bereiden op andere aantallen” dan de officiële kabinetscijfers.