Rutte in MH17-debat: ‘Ik heb genoeg van die onzin’

De immer in de plooi blijvende minister-president Rutte is dinsdagavond uit zijn rol gevallen. Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van het neerhalen van de MH17 reageerde hij woedend op de Kamerleden Omtzigt (CDA) en Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren).

Volgens Rutte bedienden zij zich van „onzin-insinuaties” en „nonsens” door te stellen dat de regering geen volledige opening van zaken wenst te geven over wat er precies is gebeurd in de aanloop naar de ramp en daarna. Getergd weigerde hij het Kamerlid Bontes nog antwoord te geven. „Ik heb genoeg van die onzin.”

Hij vergeleek het optreden van het ex-PVV-Kamerlid met iemand die een handvol modder in helder water gooit en dan klaagt dat het water niet schoon is.

Rutte heeft steeds betoogd dat het kabinet het onderzoek naar de exacte toedracht van de aanslag op de Boeing van Malaysia Airlines die op 17 juli 2014 op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten bewust heeft overgelaten aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Een onafhankelijk onderzoek zorgt ervoor dat de conclusies zo min mogelijk in twijfel kunnen worden getokken. Hij zei zich te ergeren aan verhalen als zou het kabinet geen openheid geven omdat men Rusland te vriend wil houden.

De Onderzoeksraad kwam vorig jaar met het rapport over de oorzaken. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar de schuldigen. Volgens Rutte is nog niet duidelijk wanneer de schuldigen kunnen worden aangewezen. „Ons geduld wordt op de proef gesteld”, zei hij.