Vijf Nederlandse kunstenaars genomineerd voor Biënnale van Venetië

Het Mondriaan Fonds maakte woensdagmiddag bekend welke vijf tentoonstellingsplannen zijn genomineerd voor de belangrijkste kunsttentoonstelling ter wereld.

Kunstenaar Erik van Lieshout in 2013 bij zijn videoinstallatie EGO, daags voor de opening van de Biennale van Venetië. Ook dit jaar maakt Van Lieshout kans om naar het Venetië te gaan. ANP BAS CZERWINSKI

Melanie Bonajo, Erik van Lieshout, Renzo Martens, Wendelien van Oldenborgh of Jennifer Tee – een van deze kunstenaars mag Nederland volgend jaar vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië, de belangrijkste kunsttentoonstelling ter wereld. Het Mondriaan Fonds maakte woensdagmiddag bekend welke vijf tentoonstellingsplannen zijn genomineerd. Er waren 68 plannen ingediend. De vijf geselecteerde teams van curatoren en kunstenaars hebben tot eind mei de tijd om hun plannen voor de inrichting van het Nederlandse paviljoen verder uit te werken. Medio mei mogen ze die pitchen voor de vijfkoppige jury, die vervolgens de definitieve inzending kiest.

Het werk van Melanie Bonaja is volgens de jury “energiek, kleurrijk en zet bestaande maatschappelijke verhoudingen op scherp, gebruikmakend van idiomen uit de populaire cultuur”. Erik van Lieshout “heeft vaker laten zien dat hij film en ruimtelijke installaties op intelligente wijze met elkaar kan combineren en een ruimte naar zijn hand kan zetten”. De jury heeft ook lof voor de manier waarop Renzo Martens “consistent de mechanismen van het economisch neo-liberalisme uitdaagt”. Wendelien van Oldenborgh is “een van de weinige Nederlandse kunstenaars die structureel gedegen inhoudelijk onderzoek doet naar de postkoloniale samenleving en deze weet te ontsluiten in heldere architecturale videopresentaties”. En Jennifer Tee “combineert abstracte vormen met mystieke concepten en rituelen”.

De 57ste Biënnale van Venetië vindt volgend jaar plaats, van 13 mei tot en met 26 november. De hoofdtentoonstelling in de Arsenale, een gebouwencomplex naast de Giardini waarin de landenpaviljoens staan, wordt ingericht door Christine Macel. Deze hoofdcurator van het Centre Pompidou in Parijs is benoemd tot artistiek directeur van de Biënnale. Zij richtte ook al twee keer een landenpaviljoen in: in 2013 voor Frankrijk (met werk van Anri Sala) en in 2007 voor België (met werk van Eric Duyckaerts).

    • Claudia Kammer