Economie

Vier redenen waarom de bitcoin in waarde stijgt

Bitcoin leek een zinkend schip, maar nu stijgt de koers weer. Hoe komt dat?

Foto AFP

Bitcoin, dat was een zinkend schip, toch? Tot eind vorig jaar wel, maar de afgelopen maanden stijgt de koers weer. Hoe komt dat? Vier mogelijke verklaringen voor de waardestijging van de bitcoin:

1. Verkeerde voorspelling

Mike Hearn, een belangrijke ontwikkelaar van bitcoin-software, is begin dit jaar opgestapt omdat hij geen vertrouwen meer had in de munt. Hij schreef vervolgens een artikel voor Medium waarin hij voorspelt dat bitcoin gaat mislukken, en waarom.

Pieter Poorthuis van betalingsverwerker Bitpay, zegt dat het artikel de waarde van de elektronische munt sterk beïnvloedde:

“De waarde daalde flink door het wantrouwen van Hearn, maar zijn voorspellingen lijken niet uit te komen. Dat de koers sinds januari weer stijgt, kan vooral verklaard worden door een hernieuwd vertrouwen in de bitcoin, nu Hearn het fout blijkt te hebben”.

2. Akkoord tussen programmeurs

In Hong Kong hebben bitcoinspecialisten, die zichzelf ‘De Ronde Tafel van Bitcoin’ noemen, een akkoord bereikt over de toekomst van de munt.

Eerder botsten ontwikkelaars met elkaar over de vraag of de software meer transacties per dag zou moeten kunnen verwerken. Er ontstond een tweestrijd tussen ontwikkelaars en volgens zakenblad Forbes was de onzekerheid over wie de knoop door zou hakken een van de redenen dat de koers in die maanden flink daalde.

3. Chinese vraag

De devaluatie van de yuan is volgens Chinese media een mogelijke reden voor de waardestijging van de bitcoins in november 2015. Voor veel Chinezen zou de bitcoin een aantrekkelijk alternatief voor de yuan zijn omdat de elektronische munt makkelijk voor andere valuta is in te wisselen. Dat maakt de bitcoin voor Chinezen, net zoals goud, een veilige belegging tijdens tegenvallende economische groei. Volgens Goldman Sachs wordt 80 procent van het aantal bitcointransacties gebruikt om yuans mee te wisselen.

Poorthuis erkent de invloed van de Chinese vraag op de waarde van de bitcoin, maar ziet deze vraag niet als directe reden voor de waardestijging:

 ”De vraag vanuit China is namelijk al jaren hoog, terwijl de koers in dezelfde tijd flink schommelde. Wat we wel zien is een sterke stijging van bitcoingebruik vanuit nieuwe markten, zoals Argentinië en India”.

4. Politieke aandacht

Vorige week stelden Japanse politici voor om de bitcoin als officiële munt te gaan gebruiken. Dat zou ervoor zorgen dat bitcoins in Japan sterker gereguleerd worden en kan volgens The Guardian op den duur meer investeringen in de munt aantrekken. Ook het Europees Parlement gaat onderzoek doen naar de bitcoin; zij willen zich laten informeren over de industrie achter de elektronische munten. De politieke aandacht voor de bitcoin zorgt voor meer vertrouwen voor bitcoin-gebruikers.

In Nederland blijkt dit vertrouwen uit het aantal plekken waar met bitcoins betaald kan worden. In Arnhem kun je in honderd zaken met de munt betalen, en er zijn zelfs bitcoingeldautomaten waar gebruikers bitcoins voor euro’s kunnen ruilen, of andersom.

In Nederland zijn er op dit moment vier van dat soort automaten, maar dat waren er ooit een stuk meer. Dat er nu een stuk minder zijn, komt volgens Poorthuis niet doordat het Nederlandse vertrouwen in de bitcoin is afgenomen:

“De automaten blijken geen toegevoegde waarde te hebben, omdat bitcoins vooral online gebruikt en ingewisseld worden. Verder is bijna elke bitcoin-geldautomaat in Nederland gestolen, omdat er veel contant geld in zit. Winkeliers nemen dan niet snel een nieuwe meer”.