Rijkste mensen ter wereld zijn minder rijk geworden, voor het eerst sinds 2010

Ook de allerrijksten hebben last van de problemen in de wereldeconomie: zij werden afgelopen jaar minder rijk. Het gemiddelde vermogen van miljardairs zakte voor het eerst sinds 2010, heeft het Amerikaanse zakenblad Forbes dinsdag gemeld.

Het gemiddelde vermogen van de 1.810 miljardairs die het tijdschrift wereldwijd telde, daalde met 300 miljoen dollar (276 miljoen euro). De gemiddelde rijke heeft 3,6 miljard dollar over. Het opgetelde vermogen van deze rijken samen bedraagt 6.480 miljard dollar. Dat is nog altijd een zee aan geld, maar wel 570 miljard dollar minder dan een jaar eerder.

De krimp van het vermogen van de miljardairs werd onder meer veroorzaakt door dalende beurskoersen, de ingestorte olieprijs en de opmars van de dollar. Die maakt het voor rijken buiten de VS lastiger om de grens van 1 miljard dollar te halen.

Microsoft-oprichter Bill Gates is de rijkste persoon op aarde gebleven. Hij verloor weliswaar 4,2 miljard dollar, maar hield 75 miljard dollar aan vermogen over. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wist zijn vermogen wel te laten groeien, met 11 miljard dollar zelfs het meest van iedereen. Hij bezit 45 miljard dollar. Grootste daler is de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim. Zijn vermogen slonk met eenderde van 77 naar 50 miljard dollar, doordat zijn aandelen zijn ingestort. (ANP)