Opinie

Verhaal halen

Nieuws uit het kalifaat blijkt vaak onbetrouwbaar omdat het moeilijk te verifiëren is. Het spectaculaire bericht dat IS acht Nederlandse strijders uit de eigen geledingen had geëxecuteerd en 75 andere ‘Nederlanders’ had gearresteerd was nog maar net tot opening van verschillende kranten en journaals gebombardeerd, of het was al geen nieuws meer omdat de ene ‘doorgaans betrouwbare bron’ de andere ‘doorgaans betrouwbare bron’ ging tegenspreken.

Wat uit al die tegenstrijdige berichten bleef hangen was het verhaal van een jonge ‘Nederlandse’ strijder. Hij had geen zin meer in een nog langer verblijf in de manege waar ze met zo’n 75 man bivakkeerden en moedigde de anderen aan om ook de benen te nemen. De meesten hadden een Marokkaanse achtergrond. Ze hadden zich vooraf waarschijnlijk een andere voorstelling gemaakt van ‘de strijd’. Een beetje schieten en patrouilleren, misschien wat onthoofden, maar niet dat je met 75 broeders ergens tussen niets en nergens in een paardenstal zat. Bovendien werden ze gekoeioneerd door Irakese IS-strijders die even verderop met veel meer in een elektriciteitscentrale zaten. Arabist Jan Jaap de Ruiter mocht op de voorpagina van De Volkskrant zeggen dat ‘de rapen gaar waren’ toen de Irakezen achter de vluchtplannen kwamen. Een lang verhaal kort: de jonge strijder werd met twee andere strijders gearresteerd, een van hen bezweek tijdens de ondervragingen. Toen de ‘Nederlanders’ daarvan hoorden gingen ze volgens verslaggever Janny Groen ‘verhaal halen’ bij de Irakese IS-strijders.

Het taalgebruik in het bericht was even ontroerend als Nederlands. ‘Verhaal halen’. Alsof ze nog in Alphen aan de Rijn zaten en ze ten onrechte waren weggestuurd wegens rondhangen op het plein. Ze gingen de plaatselijke leiders van IS even met wat feiten om de oren slaan. Zo kon het echt niet langer!

Het werd helemaal Quentin Tarantino toen ze de volgende dag allemaal werden gearresteerd, omdat ze de bemiddelaar die de gouverneur van Raqqa naar de manage met Nederlanders zond zonder pardon werd doodschoten en niemand wilde zeggen wie dat had gedaan.

En nu zaten ze dus allemaal in gevangenissen in Raqqa en Madan. Of niet natuurlijk, want ook deze berichten hoefden natuurlijk niet te kloppen.

Wat wel waar was is dat onze Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof van de gelegenheid gebruik maakte om potentiële Syrië-gangers nog een keer te waarschuwen voor executies en shariarechtbanken.

„Weet dus bij wie je je aansluit.”

Hij was weer eens duidelijk geweest, bij hem was later geen verhaal te halen.