Van de ruimte naar Istanbul - deze Syrische astronaut is nu vluchteling

Muhammed Faris werd als eerste Syrische astronaut gebruikt als propagandamiddel door het regime. Toen sloot hij zich aan bij de oppositie.

Screenshot 'The Syrian spaceman who became a refugee'

Muhammed Faris was in 1987 de eerste Syriër in de ruimte. Hafez al-Assad, de vader van de huidige president van Syrië, was aan de macht op het moment dat Faris met een Sojoez-capsule naar het Sovjet-ruimtestation Mir werd geschoten. 25 jaar later - voor ruimteraketten was in zijn leven geen plek meer toen het in de Syrische burgeroorlog raketten begon te regenen - keerde Faris zich tegen het regime dat hem en zijn prestaties ooit als propagandamiddel gebruikte.

Hij sloot zich aan bij het Vrije Syrische Leger en vluchtte uiteindelijk naar Istanbul. De Britse krant The Guardian maakte een korte documentaire over Faris en zijn opmerkelijke verhaal.

Tranen

“Geachte president, ik ben blij dat ik mijn prachtige land op dit moment kan zien,” zegt Faris in een videoverbinding vanuit de ruimte tegen president Hafez al-Assad.

“Ik kan de prachtige kust, de grootse groene bergen en het land zien. Het is prachtig en geweldig. Ik ben erg blij.”

Zo voelt hij zich echter niet als balling in Istanbul. Hij kan best vrolijk zijn, “maar ik huil als ik die krankzinnige ongeleide bommen zie vallen en een deel van mijn stad weg zie vagen. Maar ik probeer mijn tranen te drogen met een lach.” De huidige dictator Bashar al-Assad vergelijkt hij met Hitler: “En net als de Duitsers moeten de Syriërs hun land ooit weer opbouwen.”

Ondanks de ellende in Syrië en de demonstraties waar hij aan deelneemt in Turkije, is hij zijn liefde voor ruimtevaart niet verloren. In Turkije geeft hij les en lezingen over zijn ervaringen. En hij heeft hoop iets voor de ruimtevaart te kunnen betekenen als er vrede komt in Syrië: “Niets kan de wetenschap stoppen.”

    • Joram Bolle