Twente-bestuurders stappen op na keihard rapport

De bestuurders volgen het advies uit het dinsdag verschenen rapport waarin het financiële wanbeleid van de club werd beschreven.

De Grolsch Veste van FC Twente
De Grolsch Veste van FC Twente Foto Vincent Jannink / ANP

Directeur Gerald van den Belt stapt op bij FC Twente. Ook bestuursleden Hennie ten Hag, Hein Trebbe en Joop de Winter leggen hun functie neer, meldt FC Twente. Met die beslissing volgen de Twente-bestuurders het dwingende advies uit het rapport-Knüppe (pdf) dat dinsdag verscheen.

FC Twente zegt dat directeur Van den Belt openstaat voor een andere functie dan directeur bij de club. Daar biedt het rapport ruimte toe. Ook Twente staat daar niet onwelwillend tegenover.

Onvoorwaardelijk overnemen

In opdracht van de KNVB en de gemeente Enschede deed Ben Knüppe onderzoek naar het wanbeleid bij de club onder voorzitterschap van Joop Munsterman. Daarin stonden ook aanbevelingen voor goed bestuur. Dinsdagavond werd zijn rapport door FC Twente naar buiten gebracht, nadat de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede, er kennis van hadden genomen. FC Twente moet, als onderdeel van de gemeentelijke steun die de club overeind houdt, de aanbevelingen onvoorwaardelijk overnemen.

Of de club ook andere stappen gaat ondernemen tegen de bestuursleden wil Twente nog niet zeggen, pas één dag na de presentatie van het rapport. Ook wil de club de resultaten afwachten van een extra onderzoek dat de club zelf laat uitvoeren door advocatenkantoor IVY naar beslissingen op transfergebied. En, zoals in een verklaring staat:

“De derde reden is dat er zeker een moment zal komen dat wij ons als club zullen laten adviseren over eventuele vervolgstappen als de feiten daartoe aanleiding geven.”

Doyen

In het rapport werd geadviseerd dat de vier bestuursleden die dat nu ook daadwerkelijk gedaan hebben, moesten opstappen. Gerald van den Belt trad in februari 2015 juist aan om de financiële problemen te verhelpen. Hij trad volgens het rapport niet op tegen “creatieve oplossingen” van voormalig voorzitter Joop Munsterman en zijn opvolger Aldo van der Laan. Trebbe, De Winter en Ten Hag moesten vertrekken omdat zij in de periode vanaf 2013, toen Joop Munsterman de scepter zwaaide als voorzitter, commissaris waren.

Een van de “creatieve oplossingen” waarover gesproken wordt is de deal die Twente had met investeringsmaatschappij Doyen. Doyen kreeg in ruil voor 5 miljoen euro de rechten op een percentage van transferinkomsten. Via clausules in contracten kreeg Doyen bovendien ongeoorloofde indirecte invloed op het transferbeleid.

Straf

In december kreeg Twente een straf van de KNVB opgelegd voor die overeenkomst: drie jaar geen Europees voetbal en intrekking van de licentie als het niet aan een onderzoek mee zou werken.

Naar de zogenoemde Tadic-deal, waarbij Twente de KNVB niet meldde dat de zaakwaarnemer van Dusan Tadic een vergoeding van 1,8 miljoen euro kreeg na diens transfer naar Southampton, loopt nog een apart onderzoek.