Turkije klaagt 1.845 mensen aan voor beledigen Erdogan

Daar staat één tot vier jaar celstraf op. Regelmatig worden journalisten of andere critici van Erdogan opgepakt op grond van belediging.

President Erdogan op archiefbeeld.
President Erdogan op archiefbeeld. Foto Yasin Bulbul / AP

Het Turkse ministerie van Justitie heeft de vervolging van 1.845 mensen toegelaten die president Erdogan zouden hebben beledigd. Dat maakte minister van Justitie Bekir Bozdağ woensdag bekend, melden Turkse media. Het gaat om het aantal zaken dat geopend is sinds Erdogan in 2014 president werd.

Bozdağ sprak woensdag het parlement toe tijdens een debat over de Turkse justitiebegroting. Het genoemde aantal kwam als antwoord op vragen van parlementariërs. Als rechtvaardiging van de vervolgingen zei Bozdağ dat niemand “het recht heeft om te vloeken”:

“Ik denk niet dat je de beledigingen aan het adres van de president zou kunnen lezen zonder te blozen.”

Op belediging van de president staat één tot vier jaar celstraf in Turkije. Critici van Erdogan beweren echter dat het leveren van stevige kritiek op de president al als belediging beschouwd wordt. De wet zou als excuus gebruikt worden om tegenstanders monddood te maken.

Voetballer

Vorige week werd bekend dat voormalig topvoetballer Hakan Sükür wordt aangeklaagd wegens belediging. Hij zou beledigingen getwitterd hebben over de president en diens zoon.

Op de achtergrond speelt dat Sükür Erdogan en zijn AK-partij in 2013 de rug toekeerde. Sükür was parlementariër voor de AK-partij maar stapte op nadat Erdogan in conflict raakte met geestelijke Fethullah Gülen, waarvan Sükür een aanhanger is.

Kritische tweets

Ook journalisten krijgen regelmatig te maken met de Turkse justitie vanwege aantijgingen van beledigen van de president. Hoofdredacteur Bulent Kenes van het Engelstalige kritische dagblad Today’s Zaman werd in oktober opgepakt voor het plaatsen van kritische tweets. Eerder kreeg hij al 21 maanden voorwaardelijke cel voor belediging.

Een voormalig Miss Turkije werd vervolgd voor belediging van Erdogan, in 2014 ging een Turkse student 14 maanden de cel in voor hetzelfde vergrijp. Een Turkse arts werd aangeklaagd voor het plaatsen van plaatjes op zijn Facebook-account waarin Erdogan een gelijkenis toont met het figuur Gollem uit de Lord of the Rings-films.

Vrijgelaten

Naast het beledigen van de president is het ook niet toegestaan de Turkse republiek te beledigen. Achttien academici die in januari een petitie ondertekenden waarin werd opgeroepen het geweld tegen de Koerden te staken, werden opgepakt.

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is meermalen opgepakt op verdenking van helpen van of propaganda maken voor een terroristische organisatie. In september werd ze in de cel gezet, weer vrijgelaten en vervolgens Turkije uit gezet. Geerdink wordt gezien als een pro-Koerdische journalist, of zelfs een ‘PKK-supporter’.

Erdogan kreeg afgelopen week een slag te verwerken. Twee journalisten van de seculiere krant Cumhuriyet werden vrijgelaten nadat het Constitutioneel Hof oordeelde dat hun straf onterecht was. Ze publiceerden videobeelden waarop te zien zou zijn dat Turkse inlichtingendiensten in 2014 hielpen bij het doorsluizen van wapens naar Syrië.

Die verslaggeving was volgens Erdogan “onvergefelijk”. Ook noemde hij het een poging om de internationale reputatie van Turkije schade toe te brengen.