Super Tuesday in 1 minuut: dit is wat je moet weten

Wie won er in welke staat? NRC praat je bij over Super Tuesday.

Hillary Clinton tijdens haar bijeenkomst op Super Tuesday in Miami, Florida.
Hillary Clinton tijdens haar bijeenkomst op Super Tuesday in Miami, Florida. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Hillary Clinton en Donald Trump zijn als de grote winnaars uit de bus gekomen tijdens Super Tuesday. Beiden wonnen tot op heden zeven staten. Door hun overwinning zijn Clinton en Trump favoriet voor de nominatie van hun partijen.

Winnaar bij de Republikeinen: Donald Trump

Na het tellen van de meeste stemmen kon Donald Trump zichzelf na dinsdag verzekeren van overwinningen in de volgende staten:

 • Alabama
 • Arkansas
 • Georgia
 • Massachusetts
 • Tennessee
 • Vermont
 • Virginia

De vastgoedmiljardair heeft nu in totaal tien staten op zijn naam staan. Eerder won hij de voorverkiezingen in Nevada, New Hampshire en South-Carolina.

Trumps voornaamste concurrent Ted Cruz behaalde in zijn thuisstaat Texas een belangrijke overwinning; in Texas zijn de meeste kiesmannen te vergeven voor de Republikeinen. Ook in Oklahoma en Alaska wist Cruz de meeste stemmen te behalen.

Marco Rubio boekte met Minnesota voor het eerst een overwinning. Volgens analisten was een verkiezingswinst voor Rubio pure noodzaak, wilde hij zijn campagne nog enige kans geven. Na Super Tuesday zijn er vooralsnog geen kandidaten geweest die zich hebben teruggetrokken. Ook Ben Carson, die onder grote druk staat vanuit de partij om zich terug te trekken, blijft in de race.

De Democraten: Clinton wint, Sanders goede tweede

Bij de Democraten won Clinton, net als Trump, zeven staten:

 • Massachusetts
 • Alabama
 • Arkansas
 • Georgia
 • Tennessee
 • Texas
 • Virginia

Ook het Amerikaanse territorium Samoa ging naar Clinton. Hiermee is ze favoriet voor de Democratische nominatie. Haar concurrent Bernie Sanders, eerder in de race door velen afgeschreven als kanshebber, wist toch nog vier staten naar zich toe te trekken. De linkse senator uit Vermont won niet alleen in zijn thuisstaat, maar ook in Oklahoma, Minnesota en Colorado.

Tijdens Super Tuesday wordt traditiegetrouw in elf staten en één Amerikaans territorium gestemd op een presidentskandidaat voor de Democraten en in veertien staten voor de Republikeinen. Het heet Super Tuesday vanwege het grote aantal kiesmannen dat te vergeven valt.