Bin Laden liet 29 miljoen dollar na

Al-Qaeda-leider Osama bin Laden liet bij zijn dood een persoonlijk fortuin van 29 miljoen dollar (26,7 miljoen euro) na, zo blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven door de Amerikaanse autoriteiten. Het ‘testament’ is gevonden bij de aanval op het huis van Bin Laden in het Pakistaanse Abbotabad in 2011, waar Bin Laden zo’n vijf jaar woonde tot hij door speciale eenheden van het Amerikaanse leger werd doodgeschoten.

Bin Laden draagt zijn familie op „mijn testament” te respecteren en het geld te spenderen aan „de jihad, in het belang van Allah”. Hij stelt dat het vermogen in Soedan is, maar het is niet duidelijk in welke vorm: contanten of bezittingen. Ook is niet duidelijk of het geld uiteindelijk bij zijn erfgenamen is terechtgekomen. Bin Laden woonde in de jaren negentig vijf jaar in Soedan als gast van de Soedanese regering, tot die hem in mei 1996 onder druk van de Amerikaanse staat verzocht te vertrekken.

De Amerikaanse inlichtingendiensten maakten vorig jaar ook een pakket documenten openbaar dat werd buitgemaakt tijdens dezelfde aanval. Het pakket, met brieven, handgeschreven notities, studiemateriaal, religieuze documenten, kaarten en Engelstalige boeken, werd ook wel ‘Bin Ladens boekenkast’ genoemd. (NRC)