Stoelendans in Karlsruhe

Kai Pfaffenbach/Reuters

De rechters van het Bundesverfassungsgericht buigen zich deze week over de vraag of de rechts-extreme partij NPD tegen de grondwettelijke orde indruist. Volgens de zestien Duitse deelstaten is het de hoogste tijd voor een verbod. Op de achtergrond zijn de rechters te zien in rode toga’s. Op de voorgrond en in de weerspiegeling zie je journalisten en andere belangstellenden. Bij grote rechtszaken in Nederland moeten journalisten zich aanmelden. Maar in Duitsland gaat het allemaal nét een tandje formeler. De 74 zitplaatsen voor de pers werden strikt als volgt verdeeld: plaats 1, 2, 4, 5, 7, 8 en 10 zijn voor Duitse media, 3 en 9 zijn voor buitenlandse media, 6 voor freelancers. Voor de volgende tien stoelen geldt dezelfde ordening. Journalisten die in de file stonden of geen geluk hadden bij de loting? Die staan buiten.