Nieuwe massaclaim tegen gifdumping Trafigura

Het grondstoffenbedrijf dumpte in 2006 illegaal afval in Ivoorkust. Het bedrijf ontkent dat het serieuze klachten heeft veroorzaakt.

Het grondstoffenbedrijf met een administratief hoofdkantoor in Amsterdam heeft meerdere procedures gevoerd na het dumpen van illegaal afval in Ivoorkust. Het bedrijf heeft altijd ontkend dat het afval serieuze klachten heeft veroorzaakt.
Het grondstoffenbedrijf met een administratief hoofdkantoor in Amsterdam heeft meerdere procedures gevoerd na het dumpen van illegaal afval in Ivoorkust. Het bedrijf heeft altijd ontkend dat het afval serieuze klachten heeft veroorzaakt. Foto Denis Balibouse/ Reuters

Slachtoffers van een illegale afvaldumping, uit 2006 in Ivoorkust, hebben bij de Amsterdamse rechter opnieuw een massaclaim ingediend tegen grondstoffenbedrijf Trafigura. De zaak is aangespannen namens stichting ‘Victimes des Déchets Toxiques Côte d’Ivoire’, een vereniging waar 25 slachtofferorganisaties bij betrokken zijn, zij worden bijgestaan door onder meer het advocatenkantoor Beer Advocaten. Zo laten ze weten op hun website.

Het is niet voor het eerst dat slachtoffers een zaak aanspannen tegen het olie-en grondstoffenbedrijf. In 2009 betaalde het bedrijf in een zaak dat in het Verenigd Koninkrijk was aangespannen ruim 30 miljoen euro schadevergoeding. Trafigura heeft altijd ontkend dat het afval serieuze klachten heeft veroorzaakt.

‘Schade bij meerendeel slachtoffers niet (volledig) vergoed’

Het is onduidelijk hoeveel nieuwe slachtoffers zich hebben gemeld; het gaat om mogelijk ruim zeventigduizend mensen. Volgens een door de Ivoriaanse overheid ingestelde onderzoekscommissie en de Special Rapporteur van de Verenigde Naties zijn meer dan 108.000 volwassenen en kinderen gedupeerd. Volgens Beer Advocaten is “de schade bij het meerendeel van de slachtoffers niet (volledig) vergoed”.

Lees ook het artikel van onze wetenschapsjournalist Karel Knip: Spoken in Abidjan

Trafigura huurde tien jaar geleden het schip Probo Koala om afval te laten verwerken in de Amsterdamse haven. Tijdens het overpompen bij de afvalverwerker kwam echter zo’n stank vrij, dat in overleg met de gemeente werd besloten het afval terug te pompen. Dat werd vervolgens illegaal naar Ivoorkust gebracht, waar het uiteindelijk werd gedumpt in de open lucht in en rondom de havenstad Abidjan. Hierdoor zouden duizenden mensen ziek zijn geworden. Ook wordt geclaimd dat er vijftien mensen zijn omgekomen door de gifdumping, maar dat is nooit hard gemaakt.

Eerder ook schikking bij Openbaar Ministerie

Zes jaar geleden schikte het bedrijf ook in een bestuursprocedure met het Openbaar Ministerie en betaalde een miljoen euro boete en drie ton vergoeding voor de winst die het maakte met de illegale uitvoer.

Ook betaalde het bedrijf, dat mede om fiscale redenen een administratief hoofdkantoor heeft in Amsterdam, een schadevergoeding van 200 miljoen euro aan de Ivoriaanse overheid.