Sander Dekker krijgt gehavende Mediawet door de Eerste Kamer

De nieuwe Mediawet loopt weer vertraging op nu staatssecretaris Dekker met wijzigingen moet komen.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) moet zijn Mediawet drastisch aanpassen om aan de wensen van de Eerste Kamer te voldoen. In debat met de senaat deed hij dinsdagavond precies genoeg beloften aan de oppositie om een meerderheid van 40 stemmen voor zijn wet over de publieke omroep te verzamelen. Die wet, die bedoeld is om de overkoepelende NPO meer macht te geven over de omroepverenigingen, treedt echter pas volledig in werking als hij met een zogeheten reparatiewet alle gewenste wijzigingen heeft bewerkstelligd.

De Eerste Kamer had grote kritiek op de mate waarin de NPO stuurt wat de omroepverenigingen wel en niet mogen uitzenden. Ook eiste de senaat dat Dekker zich op geen enkele manier meer bemoeit met de benoemingen van bestuurders en toezichthouders van de publieke omroep. Met nog enkele kleine toezeggingen, overtuigde de staatssecretaris VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie.

De Mediawet, die eigenlijk op 1 januari in had moeten gaan, loopt wel verdere vertraging op. De Eerste Kamer heeft al aangekondigd volgende week weer verder te willen debatteren wanneer de toezeggingen van Dekker zwart-op-wit staan. Stemming is dan waarschijnlijk 15 maart.

De wet gaat dan eind deze maand gedeeltelijk in, alleen het stuk dat de bezuiniging en samenwerking van de regionale omroepen regelt. De nieuwe regels voor de NPO en de omroepverenigingen mag pas in werking treden nadat ook de reparatiewet door Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, waarschijnlijk voor de zomer.