Enige verdachte van de bomaanslag in het Noord-Ierse Omagh in 1998 is vrijgelaten

De enige verdachte van de bomaanslag in het Noord-Ierse Omagh in 1998, Seamus Daly, is dinsdag wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Omagh was de zwaarste aanslag in de historie van de Troubles, de bloedige burgeroorlog in Noord-Ierland. Bij de aanslag vielen 29 doden en 220 gewonden. Onder de doden waren vooral vrouwen en kinderen, die aan het winkelen waren toen de bom ontplofte. Drie dagen later werd de aanslag opgeëist door een afsplitsing van het Ierse Republikeinse Leger, de Real IRA. Deze groep wil afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Doel van de aanslag was het prille Goede Vrijdag-akkoord te breken, maar de wapenstilstand hield stand. Daly zat sinds 2014 vast. Hoewel hij in 2004 in Ierland werd veroordeeld voor het lidmaatschap van de Real IRA, werd aan zijn schuld in deze zaak getwijfeld. Een getuige zou hem in Omagh gezien hebben op de dag van de aanslag, maar dat is volgens de Noord-Ierse aanklager onvoldoende om hem veroordeeld te krijgen. (NRC)