Osama bin Laden liet erfenis van 29 mln dollar na

Dat staat in zijn testament, dat de Amerikaanse autoriteiten hebben vrijgegeven.

Osama bin Laden, leider van Al-Qaeda, in Afghanistan. Wanneer de foto is gemaakt, is niet bekend.
Osama bin Laden, leider van Al-Qaeda, in Afghanistan. Wanneer de foto is gemaakt, is niet bekend. Foto AP

Al-Qaeda-leider Osama bin Laden liet bij zijn dood een persoonlijk fortuin van 29 miljoen dollar (26,7 miljoen euro) na, zo blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven door de Amerikaanse autoriteiten. Het ‘testament’ is gevonden bij de aanval op het huis van Bin Laden in het Pakistaanse Abbotabad in 2011, waar Bin Laden zo’n vijf jaar woonde en door speciale eenheden van het Amerikaanse leger werd doodgeschoten, meldt de BBC.

Bin Laden draagt zijn familie op “mijn testament” te respecteren en het geld te spenderen aan “de jihad, in het belang van Allah”. Hij stelt dat het vermogen in Soedan is, maar het is niet duidelijk in welke vorm: contanten of bezittingen. Ook is niet duidelijk of het geld uiteindelijk bij zijn erfgenamen is terechtgekomen. Bin Laden woonde in de jaren negentig vijf jaar in Soedan als gast van de Soedanese regering, tot die hem in mei 1996 onder druk van de Amerikaanse staat verzocht te vertrekken.

Ook plande Bin Laden een nieuwe golf aanslagen en een mediacampagne die tien jaar na de 9/11-aanslagen zou moeten plaatsvinden, zo blijkt uit de documenten. Daarbij riep hij in een brief aan Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland op tot het “uitbreiden van operaties in de Verenigde Staten”, en dit “niet te beperken tot het opblazen van vliegtuigen”.

Bin Ladens boekenkast

De Amerikaanse inlichtingendiensten maakten vorig jaar ook een pakket aan documenten openbaar dat werd buitgemaakt tijdens dezelfde aanval. Het pakket, met brieven, handgeschreven notities, studiemateriaal, religieuze documenten, kaarten en Engelstalige boeken, werd ook wel ‘Bin Ladens boekenkast’ genoemd.

Bij de aanval zijn in totaal 113 documenten in beslag genomen, schrijft persbureau Reuters. Het merendeel is nog niet vrijgegeven.

Bekijk het ‘testament’.

Beeld: The U.S. Intelligence Community

The U.S. Intelligence Community

Het Amerikaanse 60 Minutes interviewde eerder Mark Owen. Deze US Navy SEAL was een van de teamleiders van de operatie tegen Osama bin Laden en schreef er een bestseller over. Bekijk hieronder het gesprek met Owen, die zo werd geschminkt dat hij onherkenbaar is: