In beeld

Noordwijkerhout zwaait met honderden zijn bekerhelden uit

VVSB is dé verrassing van dit bekerseizoen. De topklasser uit Noordwijkerhout staat woensdag in de halve finale tegen het grote FC Utrecht. De ploeg versloeg eerder al ietwat verrassend FC Emmen en FC Den Bosch. Een stunt in de Galgenwaard lijkt wel erg moeilijk, al denken de fans van VVSB er anders over. Noordwijkerhout zwaaide zijn helden dinsdagavond uit op een laatste training. Tekst: Frank Versteeg
De tijdelijke fietsenstallingen, gevormd door dranghekken, staan al klaar op de parkeerplaats op zo’n vijfhonderd meter van sportpark De Boekhorst. Het complex van VVSB. De supporters zullen woensdag vanaf daar in bussen naar Utrecht trekken.
Foto Roos Pierson/NRC
Dan zullen de amateurs het in de halve finale van de KNVB-beker opnemen tegen FC Utrecht. Dinsdag hadden zij hun laatste training. Voor de fans een mooie gelegenheid om de spelers uit te zwaaien en nog een keer hartstochtelijk aan te moedigen. Om half zeven is de kantine al redelijk gevuld.
Foto Roos Pierson/NRC
Jongens stoppen fakkels in hun jaszak, veel hebben een paars-gele sjaal om, in de kenmerkende clubkleuren van de club uit Noordwijkerhout. Sommigen hebben de speciale KNVB-bekersjaal, met de logo’s van VVSB en FC Utrecht.
Foto Roos Pierson/NRC
Op de twee kunstgrasvelden buiten trainen er nog pupillen, begeleid door spandoeken met beeltenissen van spelers van VVSB en de tekst ‘Het paars-gele leger’. Op een ander spandoek prijkt ‘Cupfighters’.
Foto Roos Pierson/NRC
Tien voor zeven: het wordt het drukker langs de lijn. Hier en daar klinkt er al voorzichtig een liedje, begeleid door een trommel: ‘Utrecht gaat eraan’, klinkt het optimistisch.
Foto Roos Pierson/NRC
Om zeven uur komen de plaatselijke helden naar buiten, zo was de planning.
Foto Roos Pierson/NRC
Het wordt uiteindelijk pas half acht voordat de spelers het veld op lopen, die al gauw nauwelijks te zien zijn, door al het rook van de fakkels.
Foto Roos Pierson/NRC
De honderden mensen moesten wachten in de snijdende wind, met af en toe een spat regen, maar het verpest de sfeer zeker niet.
Foto Roos Pierson/NRC
Ook Ed en Duco Veringmeier staan langs de lijn. Zoon Duco is speciaal voor de wedstrijd teruggekomen uit Engeland, waar hij sinds anderhalf jaar studeert: ,,Toen we wonnen van Capelle in de achtste finale, heb ik tegen mijn moeder gezegd dat als we de halve finale halen, zij mijn ticket betaalt en ik voor de halve finale terugkom.’’
Foto Roos Pierson/NRC
Zo geschiedde, door de ontsnapping van VVSB tegen FC Den Bosch in de kwartfinale. Toen maakten de amateurs in de laatste tien minuten een 2-0-achterstand goed.
Foto Roos Pierson/NRC
Ed is een vaste supporter van VVSB. Elke thuiswedstrijd staat hij langs de lijn.
Foto Roos Pierson/NRC
In Den Bosch was hij er niet bij, maar uit bij Capelle wel. En ook nu gaat hij, deze keer samen met Duco, met een supportersbus mee naar Utrecht.
Foto Roos Pierson/NRC
Duco: ,,Dit is uniek. Kijk alleen al naar deze training. Er staan zeker 400, misschien 500 supporters langs de lijn. Dat is net zoveel als bij een gemiddelde competitiewedstrijd in de Topklasse.''
Foto Roos Pierson/NRC
De spelers genieten zichtbaar. Na de training vertrekken ze naar een hotel in een bus die al voor de training klaarstond. Daar zullen ze slapen, om morgen een optimale voorbereiding te hebben op de wedstrijd in de Galgenwaard. Ze leven voor één dag als een prof, inclusief de aandacht die erbij komt kijken.
Foto Roos Pierson/NRC