Nederlandse mannen pakken zilver op teamsprint bij WK

Tijdens de kwalificatie woensdagmiddag reden de mannen de tweede tijd. Ze gaven 0,17 seconden toe op Nieuw-Zeeland.

De Nederlandse teamsprinters in actie op het WK in Londen.
De Nederlandse teamsprinters in actie op het WK in Londen. Foto Adrian Dennis / AFP

De Nederlandse teamsprinters hebben woensdag bij de WK baanwielrennen in Londen na een spectaculair optreden genoegen moeten nemen met het zilver. Nieuw-Zeeland was in de finale net te sterk voor het trio Nils van ‘t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli.

Het is de derde keer dat Nederland een medaille wint op het olympische onderdeel. Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt pakten zilver in 2005 en brons in 2008.

Van ‘t Hoenderdaal opende sneller dan de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell en ook na het tweede rondje - Hoogland tegen Sam Webster - leek het Oranje-trio nog op weg naar een sensatie. Büchli, die zoals vooraf afgesproken bij een vervolg na de kwalificaties de plaats zou innemen van Hugo Haak, kon echter Edward Dawkins niet achter zich houden: 43,257 tegen 43,469.

Tijdens de kwalificatie woensdagmiddag reden de mannen de tweede tijd. Ze gaven 0,17 seconden toe op Nieuw-Zeeland.

Rio

Wielrenner Theo Bos keerde recent terug op de baan in de hoop een plaatsje te veroveren in de ploeg van de teamsprint voor de Olympische Spelen in Rio. Bij het WK is hij niet op dit onderdeel geselecteerd. Wel rijdt hij de individuele sprint.

De Nederlandse vrouwen deden het minder dan de mannen. Zij werden woensdag zesde in de kwalificatie. Voor de mannenachtervolgingsploeg zit goud er niet meer in op het WK in Londen. Zij kwamen niet verder dan een achtste plaats in de voorronde en kunnen donderdag nog maximaal brons halen. (ANP)