Kijken: na 340 dagen landen deze astronauten op aarde

NASA-astronaut Scott Kelly, vlak na de landing. Foto Kirill Kudryavtsev / AFP

In een Russische Soyuz-capsule met een parachute landden ze dinsdagnacht op een steppe bij Zhezkazgan, een stad in Kazachstan. De NASA-astronaut Scott Kelly (52, uit de VS) en de Russische astronaut Mikhail Kornienko (55) mochten na 340 dagen in het International Space Station (ISS) naar huis. Hun reis naar de aarde had drieënhalf uur geduurd.

Kelly en Kornienko verbleven er twee keer zo lang als eerdere bemanningsleden. Daarmee verbraken ze het Amerikaanse record van Michael Lopez-Alegria. In 2007 woonde hij 215 dagen in het ruimtestation. Ook de Russische Sergej Volkov reisde met mee terug: hij verbleef sinds september vorig jaar in het ISS.

Bekijk de landing van de astronauten.

Het doel: Marsmissies

Hun missie wordt gezien als een eerste stap in de richting van lange Marsmissies, die gepland staan voor 2030. Kelly en Kornienko vormden daarom het onderwerp van tientallen medische studies over de beperkingen van het menselijk lichaam in een omgeving van gewichtloosheid en hoge stralingsniveaus. Ook doet Kelly met tweelingbroer Mark mee aan genetische studies: door hen te vergelijken kunnen onderzoekers zien of genetisch materiaal tijdens lange ruimtereizen verandert.

Het wereldrecord verblijf-in-de-ruimte staat overigens op naam van de arts Valeri Polyakov, een Russische arts die in de jaren negentig 438 dagen in het Mir-ruimtestation woonde.

Kelly postte zo’n duizend ruimtefoto’s op Twitter en Instagram. Enkele voorbeelden:

Twitter avatar StationCDRKelly Scott Kelly Rise and shine! My last #sunrise from space then I gotta go! 1 of 5. #GoodMorning from @space_station! #YearInSpace https://t.co/F1MFo5MwjQ
    • Sterre van der Hee