OM ziet brandbom moskee Enschede als terreurdaad

Volgens het OM is er sprake van een terroristisch oogmerk, omdat de man een bepaald deel van de bevolking angst aan wilde jagen.

De moskee in Enschede.
De moskee in Enschede. Screenshot Google Streetview

De man die zaterdagnacht door de politie werd opgepakt omdat hij een moskee in brand zou willen steken, wordt verdacht van poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Volgens het OM is er sprake van een terroristisch oogmerk, omdat de 33-jarige man de mensen in de moskee angst wilde aanjagen. Op grond van de ernst van dit feit, het gevaar voor herhaling en het nog lopende onderzoek, heeft de rechter-commissaris op verzoek van het OM woensdag besloten de man nog veertien dagen langer vast te houden.

De man gooide zaterdagavond een molotovcocktail naar een moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. Op dat moment waren mensen in het gebouw, onder wie kinderen. Een medewerker van de moskee kon de beginnende brand snel blussen. Kort daarop kon de politie de man arresteren. Het OM wil niets kwijt over de achtergrond en overtuigingen van de verdachte. Bij een huiszoeking bij de verdachte zijn spullen in beslag genomen, maar het OM wil niet zeggen welke. Vermoedelijk zijn meerdere mensen betrokken bij de poging tot brandstichting en het OM sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Dreigbrieven

Afgelopen week kregen diverse moskeeën in Nederland dreigbrieven waarin teksten stonden als Daarin stonden hakenkruizen, de adelaar van nazi-Duitsland en teksten als “Binnenkort hoog bezoek!! Varkens” en “Islam is valse en duivelse religie”. Onder meer moskeeën in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen ontvingen zo’n brief.