Kno-afdeling UMC Utrecht opnieuw in opspraak

Opnieuw is sprake van misstanden bij het ziekenhuis UMC Utrecht. Artsen van de kno-afdeling (keel, neus, oor) hebben negen dove kinderen geopereerd zonder hen vooraf te zien. De kinderen waren doorgestuurd door het Erasmus MC dat hen om budgettaire redenen niet opereerde. Bij vijf van hen zijn de gehoorimplantaten niet goed geplaatst.

Dit blijkt uit een uitzending van Zembla woensdag. Het programma onthulde eerder dat op de kno-afdeling van het ziekenhuis sprake was van een angstcultuur en dat twee calamiteiten niet waren gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het gaat ditmaal om kinderen die op jonge leeftijd een gehoorimplantaat kregen en nu één bij het andere oor. De kinderen zijn „onder beperkte supervisie” geopereerd door „minder ervaren chirurgen” wat mogelijk bijdroeg aan een „suboptimaal resultaat”, staat in een intern rapport waarover het programma beschikt.

Het hoofd audiologie stelt in het calamiteitenrapport dat „het streven naar efficiëntie” op de kno-afdeling gerelateerd is aan „de toegenomen incidentie van problemen”. Het afdelingshoofd is na de vorige uitzending van zijn functie ontheven, maar opereert nog altijd op de afdeling. Volgens het UMC Utrecht is sprake van een conceptrapport. (NRC)