Milaan zegt: forza fietsverkeer!

De gemeente Milaan betaalt je als je naar je werk fietst.

Illustratie Tomas Schats

Wie het spitsuur in Milaan wel eens heeft meegemaakt, snapt waarschijnlijk waarom de gemiddelde Milanees niet op de fiets naar zijn werk gaat. Roekeloze Vespa’s, hysterische automobilisten en een collectieve haast zijn voor fietsers niet bepaald aanlokkelijk. De gemeente Milaan gooit nu een nieuwe tactiek in de strijd om de werknemers op de fiets te krijgen: 25 cent per fietskilometer.

Smog is groot gevaar

Er moet dringend wat gedaan worden aan de luchtvervuiling in de Italiaanse zakenstad: de Milanese smog is een steeds groter gevaar voor de gezondheid. Daarom heeft de overheid vorig jaar aangekondigd 35 miljoen euro vrij te maken voor duurzame mobiliteitsoplossingen.

Milaan kondigde al snel een plan aan: wie zich op zijn fiets naar zijn werk waagt, krijgt 25 cent voor iedere kilometer die hij aflegt. Aan de hand van een speciale app die beweging en snelheid meet, kunnen forensen bewijzen dat ze daadwerkelijk hebben gefietst.

Geen douches

In Frankrijk werd al geëxperimenteerd met zo’n fietsbeloning. Maar de resultaten van die pilot die gedurende zes maanden in Frankrijk werd gehouden, waren magertjes. Twintig bedrijven met in totaal 10.000 werknemers deden mee aan het experiment. De Franse minister van transport had gehoopt dat 50 procent van de forensen zou overstappen op de fiets. In werkelijkheid deed ongeveer 5 procent dit.

De vraag is dan ook of de maatregel in Milaan gaat werken. In de praktijk hangt de beslissing om de fiets te pakken natuurlijk niet alleen af van een beloning. Ook de verkeersveiligheid, de aanwezigheid van fietspaden en -parkeerplaatsen, en – jawel – de mogelijkheid om op het werk te douchen speelt een rol, zo schrijft The Guardian.