Noord-Korea gaat zittingen boycotten

Noord-Korea boycot voortaan zittingen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties waarin het zelf onderwerp is. Van resoluties over zijn mensenrechtenbeleid zal het zich „nooit of te nimmer” iets aantrekken. Dat zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong dinsdag op een zitting van de Mensenrechtenraad. Het rechtenforum van de Verenigde Naties wordt gekenmerkt door toenemende „politisering, selectiviteit en dubbele maatstaven”, zei Ri, die verwees naar het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten en de vluchtelingencrisis in Europa. Hij beschuldigde de VS, Zuid-Korea en Japan ervan agenten naar zijn land te sturen om misdadigers te rekruteren als „zogenaamde Noord-Koreaanse overlopers”, die verzonnen verklaringen afleggen. (Reuters)