Meer ernstige incidenten Amsterdamse GVB

Het aantal ernstige incidenten, zoals mishandeling, bedreiging en beroving, is sterk toegenomen bij het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB.

Jerry Lampen / ANO

Het aantal ernstige incidenten bij het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB is het afgelopen jaar sterk toegenomen, van 269 in 2014 naar 333 in 2015. Het gaat om geregistreerde gevallen van mishandeling, bedreiging en beroving. Dat blijkt uit cijfers van het stafbureau Sociale Veiligheid van het GVB.

Verder was er zes keer sprake van bedreiging van personeel met een wapen en 43 keer zonder wapen. Er werd 167 keer opgetreden vanwege vandalisme of graffiti, een toename van vijftien procent. De toename van incidenten vond vooral plaats in de tram en de bus, en nam iets af in de metro.

Cashloos rondrijden

Incidenten in de categorie schelden, beledigen en verstoringen bij betalingsproblemen daalden iets, van 1530 naar 1499. Dat is een afname van twee procent.

Hoewel het totale aantal incidenten in absolute zin is toegenomen, daalde het aantal incidenten per reiziger: het aantal reigers bij het GVB steeg in 2015 meer (met 6,2 procent) dan het aantal incidenten (1,7 procent).

In februari staakten Amsterdamse buschauffeurs omdat ze na een reeks ernstige overvallen voortaan zonder geldlade willen rondrijden.

    • Jonas Kooyman