KNVB: kans groot dat FC Twente proflicentie verliest

Dat laat KNVB-directeur Bert van Oostveen woensdag weten in reactie op een kritisch rapport over de club.

KNVB-directeur acht de kans op licentieverlies voor de club uit Twente groot.
KNVB-directeur acht de kans op licentieverlies voor de club uit Twente groot. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

De kans is groot dat voetbalclub FC Twente met ingang van volgend jaar geen betaald voetbal meer speelt. Dat heeft KNVB-directeur Bert van Oostveen woensdag gezegd tegenover BNR Nieuwsradio.

Van Oostveen acht de kans dat de club volgend jaar geen betaald voetbal speelt groter dan de kans op een nieuw seizoen in het betaald voetbal voor de Twentse club. Volgens de KNVB-directeur hangt de club aan een “zijden draadje”:

“Een snelle rekensom leert mij dat het niet denkbeeldig is dat FC Twente de licentie verliest. Ik ben niet optimistisch.”

FC Twente moet voor 1 mei de zaken op orde hebben, maar Van Oostveen heeft sterke twijfels of de club daartoe in staat is:

“Het heeft te maken met allerlei schijnfacturen die niet zijn verwerkt. Daardoor haalt Twente mogelijk het meetmoment niet en eerlijk gezegd acht ik de kans dat FC Twente volgend jaar betaald voetbal speelt niet heel groot.”

Opgestapte bestuurders

Eerder op de dag stapten FC Twente-bestuurders Gerald van den Belt, Hennie ten Hag, Hein Trebbe en Joop de Winter op. Zij volgden het advies op uit het dinsdag verschenen rapport waarin het financiële wanbeleid van de club werd beschreven. FC Twente moest, om kans te hebben de proflicentie te behouden en de gemeentelijke steun zeker te stellen, de aanbevelingen onvoorwaardelijk overnemen.