Kamer wil sancties voor onveilige vliegroutes

Daarmee hoopt de Kamer de veiligheid van de burgerluchtvaart te vergroten.

Premier Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de ramp met vlucht MH17. Foto Martijn Beekman / ANP

De Tweede Kamer wil sancties voor luchtvaartmaatschappijen die onduidelijke informatie verstrekken over vliegroutes boven gevaarlijke gebieden. Maatschappijen die wel duidelijk zijn moeten een beloning krijgen. Daarmee hoopt de Kamer de veiligheid van burgerluchtvaart te vergroten.

De wens, verwoord in een breed gesteunde motie, werd dinsdagavond geuit tijdens een debat over de nasleep van de ramp met de MH17.

De Kamer pleit voor een “gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem” van luchtvaartmaatschappijen: een plan waarin staat waarom de maatschappijen wel (of niet) boven gevaarlijke gebieden vliegen.

Identificatie slachtoffers

In hetzelfde debat zei premier Mark Rutte dat de kans dat twee slachtoffers van de MH17-ramp alsnog worden geïdentificeerd “heel klein” is. Op 21 maart 2015 was van 296 van de 298 slachtoffers de identiteit vastgesteld. De identificatie bleek een moeizaam proces: zo duurde het lang voor slachtoffers naar Nederland werden overgebracht.

    • Sterre van der Hee