Jordanië doodt zeven vermoedelijke IS-strijders

Ook zijn er dertig strijders opgepakt. Met een van de grootste antiterreuracties in jaren zouden meerdere aanslagen verijdeld zijn.

Jordaanse troepen tijdens een ceremonie (archiefbeeld) Foto Muhammad Hamed / Reuters

Bij een vuurgevecht tussen veiligheidstroepen en vermoedelijke islamistische strijders in een stad in Noord-Jordanië - niet ver van de Syrische grens - zijn in de nacht van dinsdag op woensdag acht mensen gedood. Onder hen zijn zeven militanten en één lid van de veiligheidstroepen, meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de Jordaanse veiligheidsdienst.

De gedode strijders werden volgens de veiligheidsdienst al langer in de gaten gehouden. Toen de veiligheidstroepen de strijders op wilden pakken in een gebouw in de stad Irbid, weigerden zij zich over te geven, aldus de verklaring. Daarop zouden de veiligheidstroepen zijn begonnen met schieten. De zeven strijders droegen bomgordels en er zijn wapens en explosieven in het gebouw gevonden.

Coalitie

Het zou volgens het Jordaanse staatspersbureau Petra gaan om een groep IS-strijders. Met het doden van zeven strijders en het oppakken van nog eens dertig beweert Jordanië aanslagen op burger- en militaire doelen te hebben voorkomen. Het wordt een van de grootste antiterreuracties tegen islamisten in Jordanië in de afgelopen jaren genoemd.

Jordanië voert een felle strijd tegen IS-leden en sympathisanten. Het bombardeert doelen van IS als onderdeel van de coalitie in Irak en Syrië onder leiding van de Verenigde Staten. Nederlandse militairen die daar aan meedoen opereren vanuit Jordanië.

Celstraf

Mensen die zich in Jordanië positief uitlaten over IS op sociale media worden tot gevangenisstraf veroordeeld. Honderden Jordaniërs vechten in Irak met islamistische groeperingen als IS en al-Nusra. Tientallen strijders die terugkeerden in Jordanië hebben celstraffen gekregen.

Ook zijn er meer dan 600.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië. Jordanië heeft aangegeven die hoeveelheid niet meer aan te kunnen.

    • Joram Bolle