IS’er ontkent executies: ‘We zouden er een video van hebben gemaakt’

Bronnen in Syrië spreken elkaar tegen over de vermeende executie van Nederlandse jihadstrijders in Syrië. Ook vanuit IS komt een ontkenning.

Vermeende IS-strijders bij de Syrische grensplaats Kobani, gezien vanuit Turkije, in 2014.
Vermeende IS-strijders bij de Syrische grensplaats Kobani, gezien vanuit Turkije, in 2014. Foto Aris Messinis/AFP

Een dag nadat de ondergrondse actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) meldde dat acht Nederlandse jihadstrijders geëxecuteerd zijn door de terreurgroep Islamitische Staat (IS), is er twijfel gerezen over de betrouwbaarheid van het verhaal.

Het bericht werd tegengesproken door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie met een netwerk van burgerjournalisten in Syrië. „Islamitische Staat heeft daar helemaal geen buitenlandse strijders geëxecuteerd”, zegt woordvoerder Rami Abdulrahman.

Ook een medewerker van het mediaorgaan van IS zelf ontkent de executies tegenover NRC: „Als deze executies hadden plaatsgevonden, zouden wij het hebben verspreid over al onze kanalen. Er zou op zijn minst een video zijn uitgegeven om anderen te intimideren die de intentie zouden hebben de groep te ‘splitsen’”, aldus de IS-man die zichzelf Al-Mu’tasim Billah (‘hij die Allah zoekt’) noemt.

Maandagavond bracht RBSS naar buiten dat een volledige Nederlandse gevechtstroep van 75 man gevangen is gezet na een hoogoplopende ruzie met de top van de terreurgroep; acht van hen zouden ter dood zijn gebracht. Geheime dienst AIVD kan het bericht niet bevestigen.

De activisten van RBSS bleven gisteren vierkant achter hun verhaal staan over de executies; het zou door verschillende geverifieerde bronnen zijn bevestigd.

Bronnen in Syrië, door NRC gecontacteerd, spreken elkaar ook tegen. Een eerste bron in Raqqa bevestigt het verhaal, en voegt eraan toe dat de Nederlanders gedood zijn bij het ziekenhuis van Madan, een stadje ten oosten van Raqqa. Maar een tweede bron, die naast het ziekenhuis van Madan woont, zegt dat daar geen executies hebben plaatsgevonden.

Volgens RBSS maken de 75 Nederlandse jihadisten deel uit van dezelfde brigade, die een eigen basis heeft in Nadi Al-Furousiya, wat manege betekent. De groep zou gaandeweg geïsoleerd zijn geraakt.

Maar de vraag is of de Nederlanders een eigen gevechtstroep binnen IS konden vormen. Aangenomen wordt dat de Nederlanders de afgelopen jaren samen met Vlaamse Belgen streden, omdat zij dezelfde taal spreken. Volgens Abdulrahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bestaat de Nederlandse brigade inmiddels niet meer. „Vorig jaar heeft IS besloten om de nationale gevechtsgroepen op te doeken. Dat was het gevolg van een conflict tussen Oezbeekse en Tunesische strijders.”

Dit wordt tegengesproken door een journalist uit Raqqa die nu in de Zuid-Turkse stad Gaziantep woont: „Er bestaan wel degelijk nog gemeenschappen in Raqqa volgens nationaliteit. De Saoediërs, de Tsjetsjenen, de verschillende Europese landen: ze klitten allemaal samen, ze wonen samen”, zegt de journalist.

Volgens Abdulrahman kan er mogelijk sprake zijn van een conflict tussen Nederlanders en de leiding van IS, maar executies hebben er zeker niet plaatsgevonden: „IS doet genoeg vreselijke dingen in Syrië die wel echt gebeurd zijn. Het heeft geen zin om er verhalen bij te gaan verzinnen”.