ING wil beloningen van commissarissen verhogen

Als het aan ING ligt, ziet de voorzitter van de commissarissen zijn jaarvergoeding stijgen met 50.000 euro.

Logo van ING
Logo van ING Foto Remko de Waal / ANP

ING wil de beloningen van zijn commissarissen gaan verhogen, zo blijkt uit het jaarverslag van de bank dat woensdag gepresenteerd werd. Het is volgens de bank na zeven jaar tijd om het beloningsbeleid te wijzigen voor zijn commissarissen, aangezien de complexiteit is toegenomen, aldus een zegsman van de bank.

In het nieuwe plan van ING krijgt de voorzitter van de commissarissen vanaf 2016 een jaarvergoeding van 125.000 euro. De jaren daarvoor moest de voorzitter het doen met 75.000 euro. De vicevoorzitter gaat er als het aan de bank ligt 30.000 euro op vooruit en krijgt dan 95.000 euro. De andere commissarissen kunnen hun jaarvergoeding zien stijgen van 45.000 euro naar 70.000 euro.

Het beloningsbeleid van de commissarissen die onder meer toezien op goede financiële verslaggeving door de raad van bestuur, moet volgens de bank ook aangepast worden. Momenteel krijgt deze zogenoemde auditcommissie daar 6.000 euro voor, volgens de nieuwe plannen krijgen zij daar straks 10.000 euro voor. De extra beloning voor de voorzitter van deze commissie gaat van 8.000 euro naar 20.000 euro. In de raad van commissarissen van ING zitten momenteel acht personen.

‘Graaiers’

CNV-bestuurder Ike Wiersinga laat tegenover persbureau ANP weten dat de raad van commissarissen „het beeld graaiers” in stand houdt door de nieuwe plannen van de bank:

„De raad van bestuur heeft volgens de bond na alle commotie over de topbeloningen de boodschap kennelijk begrepen. De lonen zijn opnieuw gestegen, maar blijven binnen de lijnen. Des te kwalijker dat dit keer de raad van commissarissen uit de bocht vliegt.”

Met „binnen de lijnen” doelt Wiersinga op het voorstel van ING om het salaris van de raad van bestuur met 2 procent te verhogen. Bestuursvoorzitter Ralph Hamers kreeg over 2015 een basissalaris van iets meer dan 1,6 miljoen euro.

Het is nu aan de aandeelhouders van ING of zij het nieuwe beloningsbeleid goedkeuren. CNV-bestuurder Wiersinga roept de aandeelhouders op om kritisch naar de plannen te kijken en actie te ondernemen.