Huidig bestuur van FC Twente moet opstappen 

Uit rapport naar wanbeleid bij Enschedese club blijkt dat bestuur te veel wist en te weinig deed tegen „creatieve oplossingen”.

Alle zittende bestuursleden van FC Twente moeten hun functie neerleggen, op Ton Heerts na. Ook de februari vorig jaar aangetreden financieel directeur Gerald van den Belt, destijds aangetrokken om de financiële problemen van FC Twente te verhelpen, moet vertrekken. De niet-uitvoerende bestuursleden Hein Trebbe en Joop de Winter – alsmede Hennie ten Hag die nu voorzitter is van de stichting FC Twente ’65 (de aandeelhouder) – moeten terugtreden wegens hun rol als commissaris vanaf 2013. Oud-voorzitter Joop Munsterman en zijn opvolger Aldo van der Laan moesten al eerder weg, en mogen nooit meer terugkeren.

Deze aanbeveling staan in het rapport van Ben Knüppe, die in opdracht van de voetbalbond KNVB en de gemeente Enschede onderzoek deed naar het wanbeleid bij de club onder voorzitterschap van Joop Munsterman. FC Twente moet, om de proflicentie te behouden en de gemeentelijke steun zeker te stellen, de aanbevelingen onvoorwaardelijk overnemen. Dinsdagavond werd het rapport door FC Twente naar buiten gebracht.

Van den Belt zat als sinds half december ziek thuis, maar is sinds een week weer halve dagen gaan werken. Hem wordt verweten dat hij „niet de moed had” op te treden tegen „creatieve oplossingen” onder voorzitterschap van Munsterman en, vanaf april tot november 2015, Aldo van der Laan. Daarbij gaat het met name om zijn bereidwilligheid mee te denken bij de verwerking van de transfer van Dusan Tadic.

Er loopt nog een onderzoek naar de Tadic-deal uit juli 2014 en andere transfers, op initiatief van interim-directeur Onno Jacobs. Knüppe concludeert alvast dat er moedwillig boekhoudkundig is gerommeld bij de administratieve verwerking. Dat zou beteken dat het jaarverslag over vorig seizoen aangepast moet worden, en puntenstraf onvermijdelijk is voor FC Twente.

FC Twente kreeg afgelopen december voorwaardelijke licentie-ontneming naar aanleiding van een opgedoken geheim contract met investeringsmaatschappij Doyen, waar bepalingen in stonden die de KNVB in strijd acht met het licentieregelment. Opvallende passage in het rapport is dat ook Trebbe, die gezien wordt als de man die het wanbeleid onder Munsterman als eerste aankaartte, eveneens weet had van de ‘side-letter’ van Doyen.

De afgelopen voorjaar tot het bestuur toegetreden oud-vakbondsleider Heerts, niet-uitvoerend lid, wordt wegens zijn „onbekendheid met de voetbalwereld” ontzien in het rapport. De keuze om te vertrekken wordt aan hemzelf gelaten.