Hogeschool aansprakelijk voor studievertraging studenten

De rechtbank stelde vijf studenten die een rechtszaak tegen Hogeschool Utrecht aanspanden in het gelijk.

De rechtbank in Utrecht stelde de vijf studenten die een rechtszaak tegen de Hogeschool hadden aangespannen woensdag in het gelijk.
De rechtbank in Utrecht stelde de vijf studenten die een rechtszaak tegen de Hogeschool hadden aangespannen woensdag in het gelijk. Foto: Frank van Beek / ANP

Hogeschool Utrecht is aansprakelijk voor de studievertraging die vijf studenten van de bacheloropleiding Medische Hulpverlening hebben opgelopen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag in een bodemprocedure besloten.

De studenten spanden vorig jaar een rechtszaak aan tegen de Hogeschool, omdat zij zich niet konden inschrijven in het BIG-register, het register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Zonder die inschrijving wordt het voor studenten veel moeilijker een stage te vinden, terwijl ze tijdens hun opleiding vaak meerdere verplichte stages moeten doen.

Volgens de studenten is hun studievertraging door het ontbreken van een BIG-registratie het gevolg van nataligheid van de Hogeschool. De rechtbank stelde de studenten in het gelijk:

“Eén van de hoofdverplichtingen van de Hogeschool is om de student in staat te stellen zonder noemenswaardige studievertraging de studie te kunnen afronden en in aanmerking te laten komen voor de functies waarvoor de opleiding opleidt. Naar het oordeel van de rechtbank is de Hogeschool daarin tekortgeschoten.”

Exacte schade later vastgesteld

De rechtbank liet weten dat de precieze schade die de studenten hebben opgelopen op een later moment wordt vastgesteld. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) laat tegenover ANP weten dat ieder jaar vertraging in beginsel 20.000 euro schade als gevolg heeft. Dit moet de Hogeschool volgens LSR met eigen middelen vergoeden:

“Hiervoor mogen geen gelden die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld voor onderwijs, aangewend worden.”