Amerikanen op Google: ‘Hoe verhuis ik naar Canada’

Na de overwinning van Trump op Super Tuesday, steeg de zoekopdracht met 1.150 procent.

Na Super Tuesday noemde Trump zichelf de aanstaande kandidaat. Foto Joshua Lott/ Getty Images/ AFP

Kort na de overwinning van Trump op Super Tuesday namen tegenstanders van de Republikeinse kandidaat alvast voorzorgsmaatregelen. Een datajournalist die bij Google werkt constateerde dat kort na de overwinning van Trump de zoekopdracht ‘hoe moet ik naar Canada verhuizen’, met 350 procent gestegen was.

En dat was slechts het begin, even na middernacht was de zoekterm met 1.150 procent toegenomen. Wat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse website Mashable is dat het grootste deel van de zoekopdrachten uit de noordelijke staten als Washington en Massachusetts kwam, waar Trump met een overduidelijke meerderheid won.

Canadese overheid

Dat de mensen via Google vooral uitkwamen bij de website van de Canadese overheid, werd ook snel duidelijk. De site was langere tijd overbelast. Bezoekers kregen een foutmelding te zien en de website van de Canadese overheid was trager dan normaal. Toch is er geen directe verklaring uitgegaan van de Canadese overheid waarom de site langere tijd slecht bereikbaar was.

Uit cijfers van de Canadese overheid blijkt dat in 2013 Amerika op de vijfde plek stond met 10.624 als het gaat om mensen die een vaste verblijfsvergunning kregen in het land.

Trump

Na Super Tuesday noemde Trump zichzelf de aanstaande kandidaat, „en dat voelt goed”. Hij gaf zelfs, zeer ongebruikelijk na een verkiezing, een persconferentie, om presidentieel over te komen.

    • Maarten Back