Het ziekteverzuim bij de politie neemt flink toe

Het ziekteverzuim was vorig jaar 7 procent; dit is mogelijk veroorzaakt door de reorganisatie bij de politie.

Het ziekteverzuim bij de Nationale Politie is enorm hoog. Gemiddeld zit 7 procent van de agenten thuis.
Het ziekteverzuim bij de Nationale Politie is enorm hoog. Gemiddeld zit 7 procent van de agenten thuis. Foto Remko de Waal/ ANP

Het ziekteverzuim bij de politie is hoog: vorig jaar zat gemiddeld 7 procent van de agenten ziek thuis. In 2014 lag het ziekteverzuim nog op 6,1 procent, een jaar eerder op 5,7 procent. Gemiddeld ligt het ziekteverzuim in Nederland op 3,8 procent.

Volgens Frank Giltay, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie, wordt de sterke stijging van het aantal zieken onder meer veroorzaakt door de reorganisatie van de Nationale Politie. Zo laat hij weten aan het Algemeen Dagblad. De ondernemingsraad pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van het ziekteverzuim.

6.500 bezwaren tegen nieuwe functieindeling

Veel agenten zijn ontevreden over de reorganisatie. Ruim 6.500 agenten hebben de afgelopen maanden bezwaar gemaakt tegen hun nieuwe functieindeling. Daarnaast lopen veel agenten bij hun werk een posttraumatische stressstoornis op (PTSS). Zeker 900 agenten vroegen in de afgelopen drie jaar om erkenning van hun psychische problemen. De politie keerde ruim 17 miljoen euro uit aan smartengeld.

De korpsleiding van de Nationale Politie hoopt dat een nieuw landelijk registratiesysteem voor ziekmeldingen gaat helpen om het verzuim terug te dringen. De politie is al langer bezig om het langdurig ziekteverzuim omlaag te krijgen; in 2014 werd hiervoor een taskforce opgericht. Sinds 2011 wordt een 3-daagse cursus ‘Mentale Kracht’ aangeboden. Veel agenten reageerden zeer kritisch op deze cursus.