Het is nu of nooit: de Dode Zee sterft

Wie ooit nog eens drijvend op de foto wil in het laagst gelegen meer ter wereld, moet snel zijn. Het droogt op.

Over twintig jaar is de Dode Zee misschien niet meer toegankelijk voor bezoekers Arie Kieviet

Wie ooit nog eens drijvend op de foto wil in de Dode Zee, moet snel zijn. Het laagst gelegen meer ter wereld droogt namelijk op. En niet zo langzaam ook.

Een interactieve longread van de Israëlische krant Haaretz beschrijft wat de gevolgen zijn van deze ecologische crisis. Fascinerende dronebeelden tonen de melancholische schoonheid van verlaten stranden, vervallen dadelplantages en gesloten tankstations.

Sinkhole Park

En dan zijn er nog de sinkholes, de grondverzakkingen die ontstaan door holle ondergrondse ruimtes. In 1990 waren dat er 70, nu zijn het er 5.548 en vormen ze een directe bedreiging voor de omringende dorpen en het toerisme. Planologen en experts bedenken de ingewikkeldste constructies om toch een infrastructuur in het gebied te behouden. Een geoloog ziet er ook de zonnige kant van in, beschrijft Haaretz, hij is voor de oprichting van een ‘Sinkhole Park’.

De huidige crisis komt grotendeels door de afdamming van de rivieren die de Dode Zee van water voorzien en het wegpompen van water voor industrieel gebruik. Als dit niet drastisch wordt aangepakt, is het niet zeker of een toerist over twintig jaar nog een modderbad kan nemen in het gebied.

De Israëlische journalist Nir Hasson legt uit waarom het nu nog waard is om de Dode Zee te bezoeken:

The shoreline will become less and less accessible. In the absence of an innovative, massive infrastructure project, only brave people in top physical condition will be able to reach the natural shoreline.

The Dead Sea: A dramatic look at Israel’s endangered natural wonder op de website van Haaretz (5.300 woorden, leestijd 21 minuten).

    • Jonas Kooyman