Longreads

Het dagelijks leven in de grootste drijvende sloppenwijk ter wereld

The Guardian schreef een longread over de wijk op het water. Schattingen over het aantal bewoners lopen uiteen van 40.000 tot 300.000.

De inwoners van Makoko leven hoofdzakelijk van het vangen en roken van vis.
De inwoners van Makoko leven hoofdzakelijk van het vangen en roken van vis. AP /George Osodi

Hoe is het om te leven in Makoko, de grootste sloppenwijk op het water? Zonder voorzieningen zoals ziekenhuizen, drijvend op een stinkende lagune? The Guardian-journalist Tolu Ogunlesi bezocht de wijk op palen vier keer, en schreef een longread over de plek.

Makoko ligt bij de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos. Schattingen over het aantal bewoners lopen uiteen van 40.000 tot 300.000. De wijk kent twee basisscholen, die drijven op plastic vaten. Verder is het aantal voorzieningen beperkt.

Met een drone werd Makoko vorig jaar in beeld gebracht:

De bewoners leven in constante angst dat hun huizen worden gesloopt. De Nigeriaanse regering schaamt zich namelijk voor armoedige wijken als deze. Eerder zijn al complete wijken weggevaagd, zoals in 2012 de sloppenwijk Badia in een moerasgebied vlakbij het lokale vliegveld. Meer dan 15.000 mensen raakten toen hun huis kwijt.

Twitter avatar guardian The Guardian Inside Makoko: danger and ingenuity in the world’s biggest floating slum https://t.co/YCf9xfWYKv #GuardianLagos https://t.co/0YKIyamdZq

Inmiddels gaan er in het land meer stemmen op om sloppenwijken niet weg te vagen, maar helpen te zich ontwikkelen. Toch leven de Makoko-bewoners in onzekerheid.

Lees ook het verslag van Bram Vermeulen : De godfather regeert over Makoko

De wijk kent een bijzondere structuur. Verschillende lokale chefs zijn de baas, zij worden Baales genoemd. De economie van de wijk is nauw verbonden met het water én met Lagos. De bevolking leeft voornamelijk van visserij, maar weet ook op andere creatieve manieren aan inkomsten te komen zoals het aanleveren van zand aan bouwbedrijven aan de kust.

Wonen in Makoko is gevaarlijk, beschrijft Ogunlesi. Niet ziektes als cholera die worden overgebracht via besmet water, maar malaria, ademhalingsziekten en ondervoeding teisteren de bewoners. Ook is de babysterfte enorm hoog.

Lees de longread van The Guardian: Inside Makoko: danger and ingenuity in the world’s biggest floating slum