Heb ik een soa?

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een soa-test voor thuis. Bedrijf: Openlab Oprichter: Hubert Mooren (33) Medewerkers: 4

Afspraak maken, test doen, en twee zenuwslopende weken wachten op de uitslag. Er zijn leukere dingen te bedenken dan een soa-test doen. De start-up Openlab probeert het testen makkelijker te maken. 

Wat doen ze?

Ze bieden testen aan die je thuis kunt doen, maar waarvan de uitslagen wel naar een lab gaan. Wie via de webshop voor 20.00 uur een test bestelt, heeft ’m de volgende dag via de post in huis. Je neemt een sample af – bijvoorbeeld urine – stuurt het per post terug, en kunt op de website binnen 48 uur kijken of je negatief (hoera!) of positief (shit) getest bent.

Waarom wil je dit?

Het is sneller dan een huisarts, waar je bovendien vaak tien dagen moet wachten. En goedkoper, en anoniem. Fijn voor vreemdgangers: je hoeft namelijk niet naar je huisarts, maar kunt een test op een ander adres laten bezorgen. De start-up bewaart je gegevens maximaal veertien dagen, daarna vernietigen ze de data.

Wat is het verdienmodel?

Ze verkopen de tests voor ongeveer 50 euro. Je kunt (nog) geen hiv-test doen, want daar is bloedafname voor nodig en dat is nogal lastig om zelf te doen.

Bestond dit nog niet?

De gangbaarste testmethode was lange tijd de huisarts of een GGD. Nu de GGD flink aan het bezuinigen is geweest, kun je daar alleen terecht als je in een risicodoelgroep valt. Dus komen er steeds meer alternatieven (zoals deze start-up) en private klinieken bij die een snelle en goedkopere methode hebben om je te laten testen.

Hoeveel gebruikers hebben ze?

In de zes maanden dat ze bestaan hebben ongeveer 3.000 mensen een soa-test gedaan. Zo’n 17 procent heeft daadwerkelijk een soa.