Grote belegger beschuldigt Delta Lloyd van wanbeleid

De grootste aandeelhouder van Delta Lloyd bindt de strijd aan met de top van de verzekeraar. Highfields Capital heeft het met topman Van der Noordaa gehad.

Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd. Foto Sander Koning / ANP
Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd. Foto Sander Koning / ANP

De grootste aandeelhouder van Delta Lloyd beschuldigt de top van het bedrijf van wanbeleid, het misleiden en het bedreigen van beleggers en incompetentie. De aandeelhouder, een groot Amerikaans investeringsfonds, heeft nagenoeg geen vertrouwen meer in topman Hans van der Noordaa van de verzekeraar.

Dat blijkt uit een commentaar van de belegger, Highfields Capital Management, op de turbulente ontwikkelingen rond Delta Lloyd de afgelopen maanden. Highfields plaatste het commentaar dinsdagavond laat online. De belegger gaat openlijk de strijd aan met de top van Delta Lloyd, dat met vier miljoen polishouders een van de grootste verzekeraars van Nederland is.

Delta Lloyd Presentation

De aandelenkoers van Delta Lloyd is in een half jaar tijd ingestort. De top vindt dat er onvoldoende buffers zijn om schokken op te vangen en zo de beloftes aan polishouders gestand te doen. Maar de plannen om daar iets aan te doen (geld ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen) stuitten op fel verzet van meerdere grote beleggers.

Highfields maakte vorige week bekend dat het tegen zal stemmen op een cruciale vergadering op 16 maart, waarin Van der Noordaa om toestemming moet vragen. Nu voert het concern de druk op door openlijk harde kritiek te uiten en te zeggen waarom de plannen niet zouden deugen. Highfields roept daarbij nauwelijks verholen andere beleggers op eveneens tegen te stemmen.

Highfields beheert 11 miljard euro aan vermogen. Het bezit iets minder dan 10 procent van de aandelen Delta Lloyd. Volgens Highfields is het plan zó slecht en negeert Delta Lloyd hun zorgen dusdanig, dat het niet anders kan dan het conflict aangaan.

Highfields heeft meerdere gesprekken gevoerd met Van der Noordaa, maar die zijn in de ogen van het fonds slecht verlopen. Na het derde gesprek zocht Highfields het hogerop, bij de raad van commissarissen. Ondanks meerdere verzoeken heeft er echter nog geen gesprek plaatsgevonden.

Beleggers hebben last van de uitgifte van nieuwe aandelen doordat dividend dan over meerdere aandeelhouders moet worden verdeeld. Volgens Highfields is de aandelenuitgifte niet nodig. Het beschuldigt de top van het verzinnen van „valse crises en aannames om de emissie te rechtvaardigen”. Delta Lloyd „bedreigt” beleggers volgens Highfields door te claimen dat zonder emissie de buffers flink zullen slinken. Volgens Highfields scheelt dat echter helemaal niet zoveel. Het verwijt de top van het concern gemakzucht. Volgens Highfields kan Delta Lloyd de buffers ook verhogen met andere maatregelen die vooral voor het management pijnlijk zijn.

Highfields hekelt ook het „slechte trackrecord” van het bestuur: „Sinds Van der Noordaa topman werd [...] is de aandelenkoers met bijna 70 procent ingezakt. Het Delta Lloyd-aandeel is daarmee het slechtst presterende van alle verzekeraarsaandelen in Europa, en van de AEX-index.”

Naast Highfields zijn er nog enkele andere boze beleggers. Hun exacte belang is onduidelijk, maar schommelt tussen de 20-30 procent. Van der Noordaa heeft aan een gewone meerderheid genoeg, maar de opkomst is vaak maar 60 tot 70 procent.

Een woordvoerder laat in een reactie weten dat Delta Lloyd niet ingaat op gesprekken die worden gevoerd met individuele aandeelhouders. “Het standpunt van Highfields is ons bekend.”

Een opsteker voor Delta Lloyd kwam gisteren van het stemadviesbureau Glass Lewis. Dit bureau adviseert grote beleggers hoe te stemmen op belangrijke aandeelhoudersvergadering. Het bureau is voor de aandelenuitgifte zoals het bestuur van Delta Lloyd voorziet, meldde het FD dinsdagavond.

Lees hier het commentaar van belegger Highfields Capital Management.