GGD: lek Shell Moerdijk ongevaarlijk

Foto ANP 
Foto ANP 

De kans is „verwaarloosbaar klein” dat omwonenden van Shell Moerdijk op langere termijn een extra risico lopen op het krijgen van kanker door het lekken van ethyleenoxide. Ook tijdens de ruim twee maanden dat de kankerverwekkende stof per ongeluk vrijkwam, hebben de omwonenden „geen acute schadelijke effecten” ondervonden. Dat schrijft de GGD Brabant en Zeeland woensdag in een rapportage over het incident.

Eind januari ontdekte Shell dat als gevolg van „onjuist menselijk handelen” ruim twee maanden lang een zogenoemde afsluiter open was blijven staan. Daardoor kon in totaal circa 27.700 kilogram ethyleenoxide vrijkomen, een stof die wordt gebruikt voor het steriliseren van medische apparaten en dient als grondstof voor onder meer schoonmaakmiddelen.

Het incident heeft „veel verontwaardiging en onrust bij omwonenden veroorzaakt”, schrijft de GGD. Niettemin zijn de effecten op de gezondheid voor omwonenden en werknemers van omliggende bedrijven beperkt, doordat de vrijgekomen hoeveelheden ver beneden de toelaatbare normen zijn gebleven.