Galatasaray een jaar uitgesloten van Europees voetbal

De Turkse club zou zich niet aan de regels van het Financial Fair Play hebben gehouden.

Wesley Sneijder namens Galatasaray in een Europa League-wedstrijd tegen Lazio Roma. Foto: Alberto Pizzoli / AFP

De Europese voetbalbond UEFA heeft de Turkse topclub Galatasaray voor een jaar uitgesloten van deelname aan Europese competities. Dat meldt de bond in een verklaring op zijn site. De club van de Nederlanders Wesley Sneijder en Ryan Donk zou zich niet aan de financiële regels van de UEFA hebben gehouden.

In januari liet de UEFA al weten dat Galatasaray zich niet aan de regels hield doordat het de verliezen te hoog liet oplopen. Destijds werd de zaak van de Turkse club doorverwezen naar de arbitragekamer van de UEFA, die woensdag besloot om Galatasaray voor een jaar te schorsen.

Miljoenen misgelopen

Als Galatasaray zich in de komende twee seizoenen zou plaatsen voor een van de toernooien, mag die niet meedoen. Door uitsluiting van de Europa League en de Champions League loopt de club in potentie miljoenen aan wedstrijdpremies en reclame-inkomsten mis.

Als onderdeel van de Financial Fair Play-regels moeten clubs die Europees voetbal willen spelen een gesloten begroting hebben aan het eind van het seizoen. Ze mogen niet meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt.

    • Sjoerd Klumpenaar