FBI staat zwak in zaak iPhone-data

Na een gerechtelijke uitspraak en een Congres-hoorzitting wordt de FBI er in de strijd met Apple niet overtuigender op.

De week begon slecht voor FBI-directeur James Comey. Maandag besloot een federale rechter in New York dat Apple de FBI geen toegang hoeft te geven tot de telefoon van een drugsdealer uit Brooklyn. Dinsdag werd hem het vuur na aan de schenen gelegd in het Amerikaanse Congres, over de manier waarop de FBI Apple wil dwingen om de inlogcode te omzeilen op de iPhone van een van de daders van de aanslag in San Bernardino. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven.

De telefoon wist de data na tien verkeerde inlogpogingen. Apple weigert een versie van het besturingssysteem te bouwen die dat slot onklaar maakt. De software zou in verkeerde handen kunnen vallen en daarmee de veiligheid van honderden miljoenen iPhone-gebruikers schaden. Goede encryptie van data is onmisbaar in de digitale samenleving.

De FBI beroept zich op de 227 jaar oude All Writs Act om Apple tot medewerking te dwingen in de San Bernardino-zaak. Dezelfde wet gebruikte de opsporingsdienst ook om Apple de gegevens te laten overhandigen van een telefoon van een drugsdealer in New York. De rechter daar wees het FBI-verzoek maandag af: de All Writs Act is niet geschikt om bedrijven te dwingen hun eigen veiligheidssystemen te omzeilen.

De FBI lijkt niet sterk te staan. Tijdens de hoorzitting in Washington gaf Comey aan dat er geen aanwijzingen zijn dat de aanslagplegers met iemand anders communiceerden, bijvoorbeeld een buitenlandse contactpersoon van IS. Ook gaf hij toe dat er fouten gemaakt zijn in de eerste 24 uur na de schietpartij. Door het wachtwoord van de iCloud-account van de telefoon te veranderen, kon de telefoon niet automatisch een nieuwe online back-up maken. Die back-up had Apple kunnen overhandigen aan de FBI – zij het dat niet alle gegevens van de telefoon in de iCloud bewaard worden.

Een ander gevoelig punt is de precedentwerking. Als Apple (rijkste technologiebedrijf ter wereld) gedwongen kan worden om zijn eigen veiligheid te omzeilen met een achterdeur in de software, dan zullen overheidsdiensten nog veel meer verzoeken indienen om toegang te krijgen tot versleutelde data. Comey gaf aan dat hij verwacht dat andere technologiebedrijven ook een gerechtelijk bevel kunnen verwachten.

Dat zou vooral voor kleinere bedrijven een belasting zijn – het kost tijd en geld om zulke software te schrijven en veilig te bewaren. De FBI ziet het iets simpeler: „Apple moet even zijn waakhond op afstand houden, terwijl wij aan het slot morrelen”, aldus Comey. De bewuste telefoon en de code zouden in het bezit zijn van Apple, de FBI zou de inlogcodes op afstand elektronisch willen doorgeven.

Apple kan de gewraakte software niet meteen vernietigen – misschien is de code nodig als bewijsmateriaal in een rechtszaak, of voor een volgend verzoek. Ondertussen zouden cybercriminelen alles op alles zetten om de gegevens te stelen. Dat is Apples probleem, aldus Comey.

Een van de getuigen, hoogleraar cybersecurity Susan Landau, vindt dat de FBI achter de feiten aanloopt. „De FBI is nog niet aangepast aan de eenentwintigste eeuw. De organisatie is gebaseerd op agenten, niet op technologie.” Er zijn volgens haar – en andere specialisten – wel degelijk manieren om in te breken op de bewuste telefoon. Alleen zijn die kostbaar.

De FBI zou een voorbeeld moeten nemen aan de geheime dienst NSA, stelt Landau. Die keek in de jaren negentig ook tegen een technologische achterstand aan, onder meer door verbeteringen in encryptie. Uit de Snowden-documenten blijkt dat de NSA zich heeft aangepast aan de nieuwste technologieën – en daar uiteindelijk in is doorgeschoten met hacks van besturingssystemen en webdiensten en massale afluisterprogramma’s.