EU wil 700 miljoen extra voor vluchtelingencrisis

Vooral Griekenland gaat gebukt onder de duizenden vluchtelingen die dagelijks aankomen.

Migranten en vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens. Tienduizenden wachten tevergeefs op het openen van de grens; Macedonië laat alleen een paar Syriërs en Irakezen door.
Migranten en vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens. Tienduizenden wachten tevergeefs op het openen van de grens; Macedonië laat alleen een paar Syriërs en Irakezen door. Foto Sakis Mitrolidis/ AFP

De EU-commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, Christos Stylianides, wil in de komende drie jaar 700 miljoen euro extra vrijmaken voor humanitaire hulp aan vluchtelingen, zo meldt AP. Het humanitaire geld is niet afkomstig van hulpgelden voor niet-EU landen. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten moeten nog instemmen met dit plan. Komende maandag is er een EU-top van de regeringsleiders over de vluchtelingencrisis.

Stylianides wil dat 300 miljoen euro dit jaar wordt ingezet en gebruikt “waar dit het meest nodig is”. Vooral Griekenland gaat gebukt onder de grote stroom aan migranten en vluchtelingen. In totaal zijn er dit jaar 120.000 migranten gearriveerd in Griekenland. Sinds het begin van de vluchtenlingen crisis in 2015 heeft de EU 22,5 miljoen euro uitgetrokken voor opvang in de Balkanlanden en 365 miljoen euro voor humanitaire hulp aan Turkije. Ook belooft de EU 3 miljard euro aan Turkije wanneer het de vluchtelingen opvangt.

Turkije neemt achthonderd vluchtelingen terug

Turkije liet eerder al weten dat ze de komende dagen achthonderd vluchtelingen terugneemt uit Griekenland, zo lieten ingewijden in Brussel weten aan NRC.

Lees ook dit eigen nieuws van NRC: Turkije neemt vluchtelingen terug

Dit gebaar van Turkije geldt als een kleine, maar langverwachte en mogelijk cruciale doorbraak in de vluchtelingencrisis. Op dinsdag waren, volgens Turkse media, alvast driehonderd migranten teruggebracht bij de Turks-Griekse landgrens. Het gaat om mensen die weinig kans maken op asiel in de Europese Unie, zoals Marokkanen, Tunesiërs en Algerijnen. Het zijn hoofdzakelijk mannen.

Macedonië opent de grens op een kier

Tienduizenden migranten zitten nu opgesloten in Griekenland; ze kunnen geen kant op. Buurland Macedonië opende dinsdagnacht de grens voor slechts 170 vluchtelingen, allen afkomstig uit Syrië en Irak- de enige nationaliteiten die door mogen reizen naar het noorden van Europa. Elke dag arriveren er honderden migranten, waaronder vele families met kleine kinderen in de Griekse grensplaats Idomeni.

Twitter avatar philippbreu Philipp Breu Good morning from #Idomeni! The border is open at the moment, rest of the camp remains very quiet at this time. https://t.co/vELKhZoAvt

Een medewerker van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldt dat ze een trein sturen naar de Macedonische kant van de grens om 500 vluchtelingen op te halen en naar de Servische grens te brengen.

Voor 50 Pakistanen ziet het er een stuk slechter uit, zij kwamen illegaal de grens over waar de Macedonische politie jacht op hen maakt en ze probeert terug te sturen naar Griekenland. Zo laat Jasmin Rexhepi, hoofd van de hulporganisatie Legis, weten aan AP. Ook zitten er nog ongeveer 1.000 migranten - 750 Afghanen en 250 Irakezen- vast bij de grens met Servië. Het land weigert hen toe te laten.